5 Haziran 2012 Salı

İŞ GÖRÜŞMENİZİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLECEK 15 DURUM

Bu yazıdaki bilgiler bir işe alım uzmanının iş görüşmeleri sırasında aldığı notlardan derlediği bir yazıdan hazırlandı. Umarım iş görüşmeleri sırasında sizlere de yardımcı olacaktır.

1-İş görüşmesine 30 dakika önceden gelmeyin. Bu görüşmeyi yapacak kişi üzerinde işlerini bitirmesi için bir baskı oluşturacaktır. 10 dakika erken gitmek yeterli olacaktır.

2-Saçınıza, burnunuza, kulağınıza çok dokunmayın. Bu görüşmeyi yapan kişide rahatsızlık uyandırabilir.

3-Görüşmeden sonra teşekkür notu yazmak için 24 saatten daha fazla beklemeyin. Bir hafta sonra yollanan bir teşekkür notu sinir bozucu olabilir. Kısa ve samimi olun.

4-Eğer görüşme bitiminde 10 dakikalık bir yazılı test yapılması istenirse ne olursa olsun teste katılın. Zamanım yok diyerek ayrılmak görüşmeyi yapan için olumsuz bir izlenimdir.

5-Görüşme sırasında babanızın veya bir yakınınızın ne kadar başarılı olduğundan bahsetmeyin. Bu durum yaptığınız staj ve iş deneyimlerini size babanızın sağladığını düşünmesine neden olabilir.

6-Islak saçlarla iş görüşmesine gitmeyin. 5 dakika geçte olsa kuru saçlarla gitmek olumsuz ön yargıları engelleyecektir.

7-Kötü bir ağız kokusuyla görüşmeye gitmeyin. Bu durum ne konuştuğunuzun bir öneminin kalmamasına neden olabilir.

8-Görüşme sırasında "hala tam olarak ne yapacağıma, ne istediğime karar vermedim" şeklinde cümleler kurmayın. Bu durum sizin kaybolmuş görünmenize neden olacaktır. 

9-Takip ettiğiniz yayınlar sorulduğunda, klasik gazeteler ve dergileri saymaya başlamayın. Bu soru için hazırlıklı olun.

10-Görüşme sırasında çalışma saatleri kaçla kaç arasında diye bir soru sormayın. Bu durum sizin giriş çıkış saatlerini doldurmaya çalışır gibi bir izlenim yaratmanıza neden olabilir. Bunun yerine firmadaki bu iş tanımının nasıl bir gün akışı izlediğini sorun.

11-Bir paragraftan daha uzun önyazı göndermeyin. Sizin hakkınızdaki bütün bilgiye sahip olmalarına gerek yok. Detayları görüşme için saklayın.

12-Eğer bir editörlük pozisyonu için başvuruyorsanız, gelecekteki uzun vadeli planınızın web designer olduğunu söylemeyin. Neden sizi işe alsın ki?

13-En azından firmanın internet sayfasında bir 20 dakika geçirmeden görüşmeye gitmeyin. Çünkü her an firma hakkınızdaki izlenimleriniz nelerdir sorusuyla karşılaşabilirsiniz.

14-Görüşmenin sonunda bir sorunuz var mı dendiğinde hiçbir sorunuz olmadığını söylemeyin. Bu işi almak isteyen biri olarak anlatılanlardan sonra hiç mi merak duygusu uyanmadı ki soracak sorusu yok izlenimini yaratmayın.

15-Firma içinde bölüm değiştirmenin kolay olup olmadığını sormayın.Bu durum sizin başvurduğunuz pozisyonu bir kapı olarak kullanmaya çalıştığınız izlenimi verecektir. Ne kadar uzun vadede kariyer hedefleriniz o kapıdan geçse de sonuçta firma için önemli olan şu an açık pozisyonu doldurmaktır.


kaynak: akılvezeka.com, insankaynaklarim.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder