21 Mart 2012 Çarşamba

MEZUN OLMA STRESİNDEN KURTULMANIZA YARDIMCI OLACAK TÜYOLAR


Geleceği herkes merak eder. Geleceğin neler getireceğini kimse bilemeyeceği için heyecanlı bir bekleyiş vardır hep. Bu heyecanın yarattığı adrenalinin olumlu etkileri vardır aslında. İnsana enerji ve dinamizm verir. Ama heyecan sürekli bir stres haline dönüşürse o zaman alarm çanları çalmaya başlar. Vücüt tepki verir, enerji düşer, sağlıklı karar vermek zorlaşır.

Gençlerin içine girdiği rekabet her geçen yıl biraz daha artıyor. Hem genç nüfusun artması, hem rekabetin artık küresel boyuta taşınması hem de ekonomik krizle iş arzının düşmesi giderek mezun olmayı daha stresli hale getiriyor.

Peki bu durumdan nasıl çıkabiliriz?

Öncelikle bazı genel geçer dünya kurallarını kabullenerek:

1-İnsan kendisine doğru hedef koyamıyorsa ne kadar da çalışıp çabalasa tatmin edici sonuçlara ulaşamaz. Neden mi? Neyi istediğini, neyin kendisini mutlu edeceğini bilmiyordur da ondan.

Örneğin çok aç olunca insan çevresinde gördüğünü yemek ister. Böyle bir durumda çevredeki her yemeğin tadına baknak isterseniz sonunda tokluğun mutluluğu ve yediklerinizin lezzetini hissetmek yerine mide ağrılarıyla başbaşa kalırsınız.

2-Bir gün 24 saattir ve hepimiz fiziksel sınırları olan, zaman zaman dinlenmesi, eğlenmesi vb. gereken insanlarız. Robot değiliz. O yüzden herşeyi bir anda yapmamız mümkün değildir. Birçok farklı hedefe aynı anda koşamayız, yani seçim yapıp ne istediğimizi bilmemiz gerekir.

3-İnsan ne istediğine kendisi karar vermelidir. Başkası (ailemiz bile olsa) bizim yerimize karar veremez, sadece fikir verebilir.

4-Tüm seçenekleri araştırmadan karar vermek vizyonumuzu kısıtlayabilir. O yüzden deneyimli kişilerin ( aile büyükleri, danışman,koç, akademisyenler, ilgili deneyimi olan her kişiden) görüşlerini almak çok yararlıdır.


Kaynak: Businews

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder