26 Mart 2012 Pazartesi

ŞİFREMANYAKOLOJİ


Sosyal medya dediler yeri göğü inlettiler.
Kulak verip dinleyeni masalarına buyur ettiler.
Kulaklarını tıkayıp görmezden gelenleri ise,
Hooopp bir adım geriye ittiler.

Sosyal medyanın önemini, işverenlerin çalışmayı tercih edebileceği kişilerden beklentisindeki yerini birde yukarıdaki kendime has dörtlükle anlatmayı denemek istedim.

İster anlamlı bulun ister anlamsız, gerekli ya da gereksiz ilan edin ama sosyal medya artık hayatımızın her alanında var. Sosyal medyanın gerekliliğinde çoğunluk olarak hemfikiriz diye düşünmekle birlikte okuduğum haberlere bakılırsa bazıları suyunu çıkarmaya kadar ilerletmiş görünüyor. 

Siz mülakata davet edilmeden önce, isminiz arama motorlarında sorgulanıp nerede ne yaparsınız diye incelendiğine dair duyumlar aldığınızda hala şaşırıyor musunuz? O zaman bu duyduğunuza daha çok şaşıracaksınız. Öyle şirketler var ki bu işi gizli saklı değil, bizzat gözünüzün içine baka baka sizden facebook ya da twitter şifrenizi istemeye yeltenecek kadar cesaretlendiler. Amerika'da çalışanların özel hayatıyla ilgili bilgi edinmek isteyen işverenler, Facebook ve Twitter' daki aramalarda profili çıkmayan çalışanların şifrelerini isteyerek zorla onların bilgilerine erişmek istiyor. Uzmanlar ise bu talebin bir insanın ev anahtarını istemeye eş değer olduğunu ve mahremiyet ihlali yapıldığını söylüyor. İhlallerle ilgili doğan rahatsızlık yasaları da değiştirecek gibi görünüyor. 

Anlaşılan bazı İK uzmanı görünenler işi baya abartmış ve de merakını kabartmış...

Gerçekten işi isteyen ve ihtiyacı olan biri böyle dengesi kaçmış bir soru karşısında nasıl davranır ya da davranmalıdır yorum sizin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder