16 Mart 2012 Cuma

üniversDELİDEN.com

BU BİR BAŞARI HİKAYESİ. Şaşkolojik mezunlar ve mezun adayları lütfen gözünüzü dört açarak okuyunuz. Sınıf arkadaşım ONUR ÇİÇEK, öğrencilerin halinden öğrenciler anlar diyerek çıktığı bu yolda, gerçekten  öğrenci dostu bir yeniliğe imza attı. Bende bu yeniliği bizzat Onur'un kendi kaleminden sizlere aktarmak istedim ve sağ olsun o da beni geri çevirmedi. Kendisiyle bir kez daha gurur duyarak  Onur'un kaleminden başarı hikayesini sizlerle paylaşıyorum:



Otobüsten iniyorsunuz hiç gitmediğiniz bir şehirdesiniz ve belkide hayatınız boyunca ilk defa şehir değiştiriyorsunuz. Önce kalacak yer bulmanız gerekiyor bir bakıyorsunuz yurtta yedek sıranız binlerde, bütün yurdun boşalması gerekiyor sizin yerleşmeniz için. Tabi boyun eğmek yok siz yıllarca hazırlanıp üniversiteyi kazanmışsınız, pes mi edeceksini? Asla. Bilmediğiniz bir şehirde sokak sokak yurt ya da ev arıyorsunuz. Tebrikler artık başınızı sokacağınız bir eviniz var ama ev boş, ev arkadaşınız yok. Ev kirası, depozito, emlakçı parası derken para da bitti tabi sıkıntı bitmiş değil daha kitap var şu var bu var. Sırada yarı zamanlı iş aramakta var fakat dediğim gibi farklı bir şehirdesiniz işi nasıl bulacaksınız?

Bu sıkıntıyı biz üç arkadaşta yaşadık ve üniversite okuyan öğrencilerin yaklaşık %70’i yaşıyor. Biz kendi sıkıntılarımızdan yola çıktık ve Mart 2011 tarihinde üniversdeliden.com diye bir web sitesi kurduk.

Peki üniversdeliden.com ile amacımız ne? Birazda bundan bahsedeyim:

Amacımız üniversite okumak için farklı bir şehirde ailesinden uzakta yaşamak zorunda kalan öğrencilerin barınma, eşya, kitap gibi ihtiyaçlarını en uygun fiyatlarla ve kolaylıkla karşılayabilmelerini sağlamak.  Bunun yanında tam ve yarı zamanlı iş, özel ders, ikinci el elektronik ürünler ve benzer ilanlar ile öğrenciler arasında paylaşımı güçlendirerek öğrencilerin ihtiyaçlarına internet üzerinden sistemli bir şekilde çözüm bulmak. Burada izlenen yol siteye ilan vermek isteyen ücretsiz olarak siteye üye oluyor ve ilanını ekliyor, ilandan yararlanmak isteyen kişi ise üye olup ilan sahibine mesaj atarak temas kuruyor tabi “üye olmakta ilan vermekte” ücretsiz. Bir diğer hedefimiz ise öğrencilere yönelik ev kiralama, eşya bağışı ve üniversite öğrencilerinden özel ders alınarak üniversite öğrencileri ile şehir halkı arasında bir köprü oluşturmak.

Projeye Akdeniz Üniversitesi’nde başladık, üniversitede yaptığımız broşür ve afiş çalışmaları ile tanıtımını sağladık bunu yetersiz olduğunu biliyoruz ama biz her seferinde bu işe cebimizdeki son parayı yatırdık. Önemli olan fikrinin peşinden koşmaktı elinden geleni yapmak ve ilk bu şehire geldiğimizde yaşadığımız gibi kolay vazgeçmemek.
Üniversdeliden.com ile 11 ayı devirdik, 1000’in üzerinde üyesi, günde yaklaşık 300 kişinin ziyaret ettiği ve 2 ödül almış bir web sitesi.  İlk olarak 5 Aralık tarihinde Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışması’nda en iyi 2. Web sitesi ödülünü alıyoruz. Yetmez dedik sırada bu ödülden 1 ay önce başvurduğumuz Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri var.  

22 Aralık 2011 Türkiye’nin 16 genç sosyal girişimcisinden biriyim 10 kişilik jurinin karşısında projemizi anlatıyorum. Kimler yok ki Juride Greenpeace’den Uygar Özesmi, TEGV’den Nurdan Şahin, Sosyal İnovasyon Merkezi’den Suat Özçağdaş, Milliyet gazetesinden Meral Tamer tabi bunlar birkaçı. 15 dakika süren bir sunum ve jüriden uçuşan kahkahalar. Bir tiyatro sahnesinde olduğumu hissediyorum ve sürece hakim olmaya çalışıyorum.Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği’nde aday üyeliğim süresince aldığım eğitimler ile Rotary Kulübü tarafından düzenlenen 67. Rotary Yarının Liderlerini Arıyor’da aldığım eğitimler ve akşam başlayan gece geç saatlere kadar süren tiyatro eğitimininde çok etkisi olduğunu biliyorum. Sunumum bitiyor sıra sorulara geliyor onlar soruyor ben cevaplıyorum ve son olarak ben jüriye bir soru soruyorum; “PEKİ SİZCE DELİDEN NE ALINIR?”  zaten sıcak bir ortamda devam eden sunum güzel bir alkış ile bitiyor. Hemen akşamında aldığım güzel haber artık Türkiye’nin 10 Genç Sosyal Girişimcisinden biri oluşum daha bitmemiş ayrıca Uluslararası yapılacak yarışmada Bilgi Üniversitesi tarafından nomine edilecek 2 sosyal girişimciden biri olmuşum. Belki de hayatımda en mutlu olduğum an. Telefon konuşması jürinin benim hakkımda söylediği cümle ile bitiyor; “Iğdır’dan gelip önce Antalya’yı sonra Türkiye’yi değiştirmeye çalışan biri.”

Sadece ödülü almaya hak kazanmadık ödül töreninden önce 5 gün sürecek 32 oturum ve 24 konuğun olduğu muhteşem bir eğitim çıkıyor karşımıza. Eğitimi organize eden TEGV’de uzun süre çeşitli pozisyonlarda yöneticik yapan şimdi ise Sosyal İnovasyon Merkezi’nin kurucusu Suat Özçağdaş, konuklar arasında bizi seçen jüri ekibi. Eğitim konularında ise sosyal girişimcilikten misyon-vizyona, iletişim planı hazırlamaktan hibe programlarına kadar herşey var. 2 Şubatta Bilgi Üniversitesi santral kampüsündeyiz hava soğuk ama ortam sıcacık. Ödülü almaya 2. sırada çıkıyorum ödülü Uluslararası Gençlik Vakfı Başkanı Bill Reese’den alıyorum. Sadece şunu söyleyebilirim şimdiye kadar yaşadığım en büyük mutluluk.
Ödül töreninde de söylediğim gibi bu bizim için bir ödül değil aslında sırtımıza yüklendiğimiz büyük bir sorumluluk. Biz daha yolun başındayız daha yapacağımız çok şey var aslında bize sorarsanız bu yolun sonu da yok olmasın zaten. Önümüzde daha gerçekleştireceğimiz sayısız hedefler var. Öncelikle bütün üniversitelerde  varlığımızı göstermek sonra her üniversitede öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılara kolayca ulaşmak için birer öğrenci temsilci bulundurmak.

Üniversite öğrencilerinin yaşadığı bu sıkıntıların hepsine çözüm bulacağız diyemiyorum fakat bu süreçte sessiz kalmadan yaşanan ve yaşanacak sıkıntıları en aza indirmek niyetindeyiz. İnanıyoruz ki üniversite öğrencileri arasında paylaşım ruhu güçlenecek ve en önemlisi eşyalar evlerin bodrumlarında çürümeye bırakılmadan ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaşacaktır.

Bir kez daha eline sağlık Onurcum

Alkışlar Onur için ve lütfen öyle böyle değil avuçlarınız kaşınana kadar alkışlayın çünkü böyle projelere imza atmak her öğrencinin kalemine nasip olmaz. Onur'un çok daha iyi işlere imza atacağına olan sonsuz inancımla dilerim ki bu başarı örneği siz şaşkolojik mezunlarıma ilham kaynağı olur:)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder