15 Mart 2012 Perşembe

YURT DIŞINDA BURS BULMAK

Her yeni mezunun gönlünde yatar değil mi yurt dışı deneyimi. Bilmediğin bir ülkede kendi ayakların üzerinde durmak, farklı kültürlere uyum sağlamak, tek başına neler başarabildiğini görmek sonrasında karşılaşacağımız birçok kapının anahtarı niteliğinde artılar kazandırır değil mi. İşte bu yazı böyle düşünüp, bunun hayalini kurup nasıl yapabilirim diyenler için.

Nereden Başlamalı? 

Yurt dışı bursları için doğru başlangıç sizin kendinizi tanımanızla başlar. Yurt dışında burslu okumak için, öncelikle kendinizi gerçekçi bir şekilde tanımanız gerekir. Empati sınırınızı zorlayın ve kendinizi burs verecek kişi-kurumun yerine koyun. Siz, bu kurumun yerinde olsaydınız kendinize burs verir miydiniz? sorusuna gerçekçi bir cevap bulmaya çalışın.

Kimlerin Burs Şansı Var?

Bazen öylesine yoğun başvuru yaşanmaktadır ki sadece istatistiksel anlamda şans oyunlarında para kazanma ihtimali burs bulma ihtimalinden daha yüksek olmaktadır. Ancak burs dağıtımında şansın rolü nerede ise hiç yoktur. Burs dağıtımında önemli olan talepte bulunanın şansı değil, ne tür başarılı eğitim geçmişine sahip olduğudur.

Kimlerin Şansı Yok?

Yurt dışında yüksek öğrenim yapmak isteyen birisiniz ancak gitmek istediğiniz ülkenin dilini çok iyi derecede bilmiyorsunuz ya da yabancı diliniz çok iyi olmasına karşın öyle parlak başarılı bir öğrenci değilsiniz. Başarınızı ölçecek bir eğitim geçmişiniz, sporda bir başarınız veya önemli bir projeniz yok. O halde zamanınızı burs almak için boşa harcıyorsunuz demektir.

Ne Tür Kriterler Aranıyor?

* Öncelikle gitmek istediğiniz ülkenin dilini çok iyi bilmelisiniz.
* Başarılı bir eğitim geçmişine ve/veya sportif bir alanda yüksek bir başarıya ve/veya yaşamınızda başarılı bir iş ve bilgi birikimine sahip olmalısınız.
* Burslar genelde kısmi burslardır. Yani bir kısım masraflarınızı karşılayan ancak yine de sizin bazı masraflarınızı karşılamanız gereken burslar çoğunluktadır.
* Burslara 1-2 yıl önceden başvurmak, diğer rakipleriniz arasında sıyrılmak için onlardan daha kuvvetli dokümanlar hazırlamak zorundasınız.

Nerelere Başvurmalı?

AMERİKAN ÜNİVERSİTE BURSLARI
Yurt dışındaki bazı üniversitelerde bırakın burslu okumayı paranızla okumanız dahi çok zordur. her üniversite kendi bünyesine olası en iyi öğrencileri seçmektedir. Örneğin ABD'nin en iyi üniversitelerinden olan MIT, Stanford, George Town gibi onlarca üniversitesi pahalı olmalarına karşın sadece üstün başarılı öğrencileri kabul etmektedir. Yıllık eğitim giderleri yaklaşık 40.000 ABD doları civarındadır ve kayıt için genelde 4 üzerinden 3.50 gibi yüksek not ortalamasına sahip öğrencileri kabul etmektedir. Yüzlerce genç bu üniversitelerde paralı olarak okumaya hazır durumdadır. Üniversitenin bunca öğrenciyi paralı olarak kabul etmesi dururken, sizi burslu kabul etmesi için sizin diğer öğrencilerden daha iyi not ortalamasına ve/veya bazı özel nedenlere sahip olmanız gerekir.

Bu özel nedenler şunlar olabilir:
- Şimdiki üniversitenizde aranızın çok iyi olduğu bir hocanız, yurt dışında tanıdığı başka bir hoca arkadaşına sizi tavsiye edebilir.
- Yurt dışında birçok üniversitenin popüler spor dallarında takımları vardır. Bu takımlar üniversitenin tanınmasında oldukça iyi rol oynarlar. Eğer siz böyle bir takımda oynayarak, takımın başarısına dolayısıyla üniversitenin tanınmasına katkıda bulunabileceğinize inanıyorsanız üniversite size spor bursu verebilir.
- Ne üniversitede başarılı birisiniz ne de sporda. O zaman belki de bir bilimsel alanda ödülünüz var, tanınan bir araştırmanız veya çok iyi bilinen bir yayınınız var. O zaman üniversite sizin gibi araştırmacı öğrencileri bünyesine burslu veya kısmi burslu almayı düşünebilir.

YÖK-MBE BURSLARI
Anadolu'da açılan onlarca üniversitede çok büyük bir öğretim görevlisi açığı vardır. Hükümet, Dünya Bankası Kredileri ve YÖK-MBE aracılığıyla bu öğretim görevlisi açığını düşürebilmek amacıyla karşılıklı burslar vermektedir. Zorunlu hizmeti olan bu uygulamadan yararlanmak için bulunduğunuz üniversiteye başvurmanız gerekir.

TÜRK EĞİTİM VAKFI BURSLARI
TEV Yüksek Lisans Bursları
ABD, Kanada, İngiltere, Federal Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre, Avusturya ve diğer Batı Avrupa ülkelerinde, yüksek lisans öğrenimi gören öğrencilere verilir. Bursiyerlerin öğrenim süresince tüm masrafları TEV tarafından karşılanır. Burs verilen dallar: İşletmecilik, Endüstri Yönetimi, Mühendislik, Sosyal Bilimler

TEV'e Yurt Dışı Yüksek Öğrenim Bursu İçin Nasıl Başvurulur?

TEV tarafından, yurt dışı burslarının başvuru süresi ve yöntemi basın aracılığıyla ilan edilir. Aynı zamandan öğrenim kurumlarına da bilgi verilir. Adaylar bu ilanlar ve bilgilere göre başvuruda bulunurlar. TEV yurt dışına üç yoldan burslu öğrenci yollamaktadır.

1.TEV tarafından tamamı karşılanan burslar: Genellikle İşletme Yönetimi, Mühendislik ve Sosyal Bilimler dallarında verilmektedir. Bu bursların dalları her yıl yeniden gözden geçirilir.

2. TEV ile İngiliz Hükümeti.'nin müşterek verdiği burslar: Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Çevre ve Endüstri Mühendisliği ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler, Ekonomi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler dallarındadır.

3. Sadberk ve KOÇ fonunun gelirleriyle verilen burslar: Geleneksel Türk El Sanatları ( Resim Restorasyonu dahil), Müzecilik, Kütüphanecilik ve Müzik dallarındadır.

Adaylarda Aranılan Koşullar:

* T.C vatandaşı olmak ve 30 yaşından büyük olmamak
* Yukarıda belirtilen dallarda eğitim yapan üniversite veya yüksek okullardan en az 3, 10 üzerinden en az 7,5 not ortalaması ile mezun olmak veya mezun olacak durumda olmak,
* Öğrenim göreceği ülkenin dilini çok iyi derecede bilmek
* Yurt dışında öğrenim yapmak için gerekli maddi imkan olmadığını belgelemek gerekir.


Kaynak: icep.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder