20 Nisan 2012 Cuma

DİKKAT ÇEKECEK BİR ÖZGEÇMİŞİ NASIL HAZIRLARSINIZ?

1979'tan beri Amerika'nın en rekabetçi pazarlarından Silikon Vadisi'nde beyin avcılığı yapan Corcodilos'un "çalışan CV"siyle henüz görüşmeye gitmeden olası patronunuza onun için yapabileceklerinizi göstermeniz mümkün. Peki "çalışan CV" nedir ve nasıl hazırlanır? Yaratıcısının ağzından aktaralım.





ÜCRETSİZ ÜRÜN ÖRNEĞİ VERMEK GİBİ

Klasik bir pazarlama kuralı vardır: "Müşterinin sizin ürünlerinizden almasını beklemeden önce ürününüzden ücretsiz bir örneği siz ona verin." Böylelikle olası müşterileri yakalamış olursunuz. Corcodilos'a göre aynı şeyi özgeçmişinizde de yapabilirsiniz. Yani olası işvereninize onun için yapabileceklerinizle ilgili bedava bir örnek vermek. Bu işverenin dikkatini çekecektir.

ŞİRKETİ VE SEKTÖRÜ ARAŞTIRIN

Peki, işverene sunduklarınızla ilgili bir örneği özgeçmişinize nasıl koyacaksınız? Öncelikle yaptığınız işi ve becerilerinizi sektörünüzdeki şirketler için değerli yapanın ne olduğunu anlamalısınız. Sadece yeteneklerinizi düşünmeyin. Yeteneklerinizi, işverenleri başarılı ve karlı hale getirmek için nasıl kullandığınızı veya kullanacağınızı düşünün. Fakat bunu özgeçmişinize yazmayın. Çünkü bunların bir önceki patronunuza yaramış olması, olası patronunuza da faydalı olacağı anlamına gelmiyor. Bu bilgiyi olası işvereninize "Sizin için yapabileceklerim bunlardır" demek için paketlemeniz gerekecek.

Bu bilgiyi aktarmadan önce işverenin ihtiyaçlarının neler olduğunu anlamanız gerekiyor. Bu da şirketinin karşı karşıya olduğu problem ve zorlukları bilmeniz gerektiği anlamına geliyor. Dolayısıyla bir miktar araştırma yapmanız gerekiyor. Corcodilos "bunu yapın" diyor ve ekliyor "çünkü değer yaratmanın kestirme bir yolu yok"

NEYE İHTİYAÇ VARSA ONU SUNUN

Aynı sektördeki şirketlerin birçoğu aynı genel sorunlarla karşı karşıya kalır. Sektörel dergileri karıştırarak bu sorunların neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Şirketin müşterileri ve rakipleri ile konuşun. Öğrenecekleriniz karşısında hayrete düşeceksiniz. Bu bilgiyi olası işvereninizin karşı karşıya olduğu sorunları çözmek ve donanımlarınızı nasıl kullanacağınızı tespit etmek için kullanın.

DEĞER ÖNERİN

Özgeçmişinizde "önerilen fayda" ( value offered) başlıklı bir alan açın. Corcodilos bu bölüm için en uygun yerin özgeçmişinizin üst tarafında isminizin olduğu bölümün altı olduğunu söylüyor. İki cümlede, mümkünse üç dört satırı geçmeyecek şekilde, önerdiğiniz değeri belirtin. Net olun. Başvurduğunuz her şirket için bu bölümü değiştirmeniz gerekecek ama emin olun ki buna değer.

MÜCEVHER DEĞERİNDE BİLGİLER

Özgeçmişinize yaratacağınız değerden bir örnek koyun. Bu işe alım kararını veren yönetici için mücevher değerinde bir bilgidir.

BU İFADELERİ ASLA KULLANMAYIN

*Kendini geliştirmek için fırsat bekleyen çok çalışkan ve yetenekli operasyon müdürü ( Kim istemez ki! Fakat benim şirketimin hedeflerini nasıl geliştireceksin?)

*Güçlü satış ve pazarlama deneyimi ve kusursuz iletişim yeteneği ile kar hanenize katkı (Fakat şirketim için tam olarak ne yapacaksın?)

*Herhangi bir şirket için çok büyük değer yaratırım çünkü başkalarıyla ortaklaşa çalışmalarda çok iyiyimdir. ( Çok genel, işverenin herhangi bir sorun ya da hedefine vurgu yapmıyor. İyi kişisel özelliklere sahip olduğunu belirtmek özgeçmişlerde en çok yer alan ifadelerdendir.)

ÖRNEK ALACAĞINIZ İFADE BİÇİMLERİ

*Nakliye tedarikçilerinizle daha iyi anlaşmalar yaparak ve nakliye departmanınızı düzenleyerek operasyon maliyetlerinizi düşüreceğim.

*Satış ekibinize danışmanlık seviyesinde satış teknikleri öğreterek ve hedef pazarlarınızdaki fikir önderleri ile ilişkiler geliştirerek gelirlerinizi ve karlılığınızı artıracağım.

*Zamanında ve düşük maliyetli programlama projeleri geliştirerek karlılığınızı artıracağım. Bunu tasarım ekibinizin son kullanıcısıyla daha yakın çalışmasını sağlayacak özel teknikleri kullanarak yapacağım.

ÇALIŞAN ÖZGEÇMİŞ NELERİ KAPSAR?

-Çalışmak istediğiniz şirketin yaptığı işle ilgili net bir tasvir.
-İşverenin karşı karşıya olduğu sorun ve zorlukları anladığınıza dair ispat.
-İşveren için yapılması gereken işi nasıl yapacağınıza dair bir plan.
-Kar hanesine nasıl ve ne kadar katkıda bulunacağınıza dair tahmin.


kaynak: www.kobifinans.com.tr, insankaynaklarım.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder