18 Nisan 2012 Çarşamba

CV'im LINKEDIN'im


Eski köye yeni adet getirme cümlesine inat eski köye yepyeni adetler geldi. Eskiden adaylarla iletişim mektupla ve telefonla kurulurdu ki bu devir internet araçlarının gelişmesiyle yerini online olarak temas kurma imkanlarına bıraktı. Online networking sitelerinin yaygınlaşmasıyla iletişim iki taraflı olarak çok daha hızlı hale geldi.

LinkedIn, profesyonel online networking alanında, iş dünyasındaki en güçlü ve en etkili araç olmaya devam ediyor. 120 milyona yaklaşan kullanıcı sayısına her saniye bir kişi daha eklendiği biliniyor. Site özellikle iş arayanlar için gittikçe daha cazip hale geliyor. LinkedIn' de iş ararken yapılan en yaygın yanlış ise kullanıcıların pasif kalması oluyor.

İşte size bu yönde 7 tavsiye:

1-Profilinizi Tamamlayın:
LinkedIn'deki profiliniz bir bakıma sizin CV'nizdir. İş ararken eksik görünmek ister misiniz? Öyleyse tüm iş deneyimlerinizle birlikte profilinizi eksiksiz doldurun. İşe alımcılar LinkedIn üzerindeki aramalarını anahtar kelimelerle yaparlar. Profilinizin iş aradığınız alanda anahtar kelimeler içerdiğinden emin olun.

2-Mümkün Olduğunca Çok Connection Ekleyin:
Gündelik yaşantımızda olduğu gibi, online networking'de de ne kadar çok insanla bağlantılı olursanız o kadar çok yeni bağlantıya ulaşma şansınız olur. Sisteme yeni katıldıysanız öncelikle eski iş arkadaşlarınızı, müşterilerinizi, tedarikçilerinizi, aile üyelerinizi, özel arkadaşlarınızı ekleyebilirsiniz. Sonrasında ise bağlantılarınızı artırmak için zaman harcamanız gerekir. Network oluşturmak kolay değildir. İlgi ve emek ister, meyvelerini ise zamanla verir.

3-Davetiyelerinizi Kişiselleştirin:
Kişileri davet ederken kısaca kendinizi tanıtın ve neden temas kurmak istediğinizi belirtin.

4-Arama Fonksiyonunu Daha Etkili Kullanın:
Detaylı arama özelliğini kullanrak alanınıza özgü işe alım danışmanlarına, ilginizi çeken şirketlerin işe alım sorumlularına, potansiyel işverenlerinize ulaşma şansınız olur.

5-LinkedIn Gruplarında Aktif Olarak Yer Alın:
Gruplarda merak ettiğiniz konular hakkında size bilgi verebilecek kişilerle karşılaşabilirsiniz. Gündelik hayatta karşılaşamayacağınız pek çok yeni uygulama ve yeni gelişme hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca gruplarda yapacağınız yorumlar ve katkılarınız sayesinde görünürlüğünüz yani farkedilme ihtimaliniz artar.

6-Durum Kutusunu Daha Sık Güncelleyin:
Hoşunuza giden faydalı olabileceğini düşündüğünüz bilgileri, aklınıza takılan soruları, hatta çekinmeksizin iş aradığınızı durum kutunuzda paylaşın. LinkedIn'in haber akışı içindeki besleme sistemini kullanmak network'ünüzün aklında kalmak için iyi bir yöntemdir. Durumunuzu sıklıkla ama akıllıca güncelleyin.

7-Online Tavsiye Mektupları Alın:
LinkedIn içinde yer alan tavsiye sistemi sayesinde eski yöneticilerinizden, çalışma arkadaşlarınızdan tavsiye yazıları alabilirsiniz. Bu kısa yazılar sizi daha sağlam gösterir. Sıkıcı, kimsenin okumak istemedği, yapmacık referans mektuplarındansa, kısa ve samimi ifadeler içeren tavsiyeler her zaman daha iyidir.

LinkedIn son bir senede üye sayısını % 63 artırdı. Bugün geldiğimiz noktada bu hızlı büyüme sürecek gibi görünüyor. Bunun altında yatan neden çok basit: Sitenin kullanıcılarına sunduğu faydalar. Hizmet ya da B2B ürün satan şirketler, iş arayanlar, işe aday arayanlar, iş dünyasındaki güncel gelişmeleri izlemek isteyenler hemen hemen herkes LinkedIn'de. 

İş arıyorsanız ya da iş aramaya hazırlanan şaşkolojik yeni bir mezun adayı iseniz bu siteyi daha etkili kullanarak bir adım öne geçmek sizin elinizde...


kaynak: insankaynaklarım.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder