4 Nisan 2012 Çarşamba

100 BİN YENİ İSTİHDAM

Geçen yıl 100 bin yeni istihdam sağlayan perakende sektörünün bu yıl da en az 100 bin yeni istihdam sağlaması bekleniyor.Perakende birçok gencin gözünde bir meslek değil geçici bir iş ama bu sektörde hem lise hem üniversite mezunları için ciddi kariyer olanakları var.Türkiye'de perakende sektörü 2.5 milyon kişiye iş imkanı sağlıyor. Bu kişilerin 600 bini modern perakende sektöründe çalışıyor. Modern diğer adıyla organize perakende, kurumsallaşmış, zincirleşmiş, kayıt içi istihdamı temsil ediyor. 

2012'de Türkiye'de AVM sayısının 354'e, 2023'te 520'ye çıkması bekleniyor. Her bir AVM yaklaşık 1000-1500 kişiye doğrudan iş imkanı sağlıyor. AVM yatırımlarının hızlanması, Türkiye'deki gelir seviyesinin değişmesi, genç nüfusun artması, talebin artması, Türkiye'nin dünyaya daha entegre olmasıyla birlikte modern perakendenin gelişimi de hızlandı. Sektör son 5 yılda her yıl yüzde 15 ve üstü oranda büyüdü. Bu büyüme de pek tabi organize perakendenin ana istihdam kaynaklarından biri olmasını sağladı. 

Bu denli büyüyen sektörde kariyer olanakları da çok açık. Hemen hemen her yaş ve eğitim durumundaki insan için iş imkanı mevcut. Fakat bu kariyer olanakları gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve işe yalnızca tezgahtarlık olarak bakılıyor.

Perakende özellikle gençler ve kadınlar için önemli bir istihdam alanı. Genelde işe satış danışmanı olarak başlanıyor, satış yetenekleri yüksek, kendini gösteren birisi kısa zamanda mağaza müdürlüğüne yükselebiliyor. Örneğin iyi bir performans gösteren satış danışmanı 3 yıl içinde mağaza müdürlüğüne terfi edebiliyor. Sonrasında bölge yöneticisi, satış direktörü, genel müdürlüğe kadar yükselen birçok kişi var sektmrde. Sirkülasyonunda etkisiyle bu sektörde kendinizi üst yönetime göstermek ve kariyer adımlarını hızlıca atmak daha kolay.

Tabi tek pozisyonda satış danışmanlığı değil. Sektörde reyon elemanı, reyon şefi, kategori şefi, uzman ürün danışmanı gibi ara pozisyonlar da bulunuyor. Tedarik, IT, satış-pazarlama, kalite kontrol, araştırma, gayrimenkul yönetimi, satın alma, stok yönetimi, lojistik, yükleme, boşaltma, muhasebe, halkla ilişkiler, sosyal medya yönetimi, tasarım, iletişim, e-ticaret gibi birçok konuda istihdam imkanı var.

Y kuşağının beklentileri ile örtüşen hızlı kariyer imkanları sağlaması açısından perakendecilik geleceğin yükselen ve tercih edilen sektörlerinden biri haline gelecek.







Kaynak: Hürriyet İK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder