9 Nisan 2012 Pazartesi

MÜLAKATTA SİZ DE SORU SORUN

Hem İK alanında çalışan biri hem de yeni mezun olarak mülakatların nasıl heyecan verici mevzular olduğunu biliyorum. Mülakatta soru sormak eğer hazırlıksızsanız o an aklınıza gelmez çünkü heyecan kuşatmıştır dört bir yandan. Bu artı etki yaratan hareketten mahrum kalmamak için mülakat öncesi hazırlık yapmalı ve kafanızda yanıt bekleyen soruları sıralamalısınız. Siz sormadan bir kısmı zaten yanıtlanacak olan sorularınızdan kalanların cevabını bulmaya çalışmak hem sizin içinizi rahatlatıp kendiniz için ne derece doğru bir iş diye sorgulamanıza yardımcı olurken aynı zamanda yerinde sorulan sorular "şık hareket" olarak adlandırılacaktır.

İş görüşmelerinde insan kaynakları uzmanları adaylardan soru bekliyor. Ama bu soruların tutarlı ve yerinde sorulmuş olması gerekiyor. Öylesine veya sırf sormuş olmak için sorulan sorular ise mülakatın yönünü değiştirebiliyor.

İş görüşmesini batırmak için onlarca yol var. Mülakata geç kalmak, görüşmenin ortasında telefonla konuşmak, eski patronunuz hakkında ileri geri konuşmak, görüşmeyi yapan insan kaynakları uzmanının kalemini yürütmek gibi:) Bir yol daha var ki o da uygunsuz sorular sormak.

İş görüşmesine giderken kafanızda birkaç akıllıca soru olmasına dikkat edin. Çünkü soru sormadığınızda iyi karşılanmayacağı gibi sorduğunuz sorunun içeriğine, kalitesine göre de değerlendirileceğinizi unutmayın. Yani sırf soru sormak için de sormayın. Altman Iniative Group'tan Denise Altman, adayların sordukları soruların, düşünme şekillerini görmesini sağladığını söylüyor, "Ne kadar mantıklı, ne kadar ilgili, pozisyona ne kadar uygun görebiliyorum" diyor.

UTANGAÇ OLMAYIN
İş görüşmesine gelen birçok aday soru sorma konusunda tedirgin ve çekingen oluyor. Adaylar soru sormak gibi bir haklarının olmadığını düşünüyorlar ama her iki durumda da ilgisiz bir hava yaratıyorlar. Bu da mülakatı yapan kişinin aday hakkında olumsuz düşünmesine neden oluyor.

ARAŞTIRMA YAPIN
İş görüşmesine giderken kurumla ilgili az da olsa araştırma yapmak adettendir. En azından şirketin ana iş kollarını, ortaklarını bilin. Soru soracağım diye ne üretiyorsunuz veya paydaşlarınız kimler gibi sorular sormak ise işe giriş şansınızı neredeyse sıfırlayacaktır. Seçtiğiniz soru şirket veya sektör hakkında araştırma yaptığınızı belli etsin. Kariyer Koçu Dorothy Tannahill Moran, iyi bir araştırma sonucunda sorulacak olan sorunun bilginizi göstermenin yanı sıra şirket hakkında bilgi sahibi olmanızı da sağlayacağını söylüyor. Mesela şöyle bir soru yöneltilebilir: Geçtiğimiz günlerde yeni ürününüzü piyasaya çıkardınız, bu ürünün çıkışı nasıl oldu, şirket nasıl destekliyor?

SORULMASI GEREKEN SORULAR
Sormak istediğiniz bazı sorular karşı tarafın hoşuna gitmeyebilir. İş güvenliği, tatil gibi sorular sorulması gereken sorular fakat kullanılan dile dikkat etmek gerekiyor. Sert ve eleştirel bir ifadeyle sorulan sorular mülakatı yapan kişi tarafından yanlış anlaşılabiliyor. İşte insan kaynakları uzmanlarının mülakat sırasında adaylardan beklediği sorulardan bazıları:
-Aranılan adayda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
-Bu eğer yeni bir pozisyonda bu bölümü, departmanı açmaya nasıl karar verdiniz?
-Bu pozisyon için performansı nasıl ölçüyorsunuz?
-Bu iş için karşılaşılabilecek zorluklar neler?
-Bu firmanın sektördeki diğer şirketlerden farkı nedir?
-Bu pozisyonda yer alan kişi neden ayrıldı?
-İlk 6 ay içinde benden başarı beklentileriniz neler?
-Şirket önümüzdeki 2-5 yıl içinde nerede olacak ve nasıl gelişecek?
-Şirketin karşılaştığı zorluklar, sorunlar neler?


kaynak: Hürriyet İK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder