19 Mart 2012 Pazartesi

ŞAŞKOLOJİK MEZUNLARA ÖNERİLER

Mezuniyetin iyisi kötüsü olmaz ama etkilisi, etkisizi olur gençler:) Mezun olursun az şaşkolojik evreyle atlatırsın, mezun olursun şaşkolokluğun dibine vurursun. İşte bu evreyi nasıl atlatacağına sen karar verirsin. Tam o sırada bir ses duyarsın:)

 Pişştt mezun, baksana şaşkolojik sana diyorum:)

-KENDİNE İNAN: Eğer iş bulabileceğine ve işinde başarılı olabileceğine sen inanmazsan emin ol kimse sana inanmaz. Öncelikle iyi bir kariyeri hakettiğine ve verilen işi layıkıyla yapabileceğine inan.

-HAYAL ETMEKTEN VAZGEÇME: Özellikle Türkiye gibi ülkelerde büyükler veya işverenler tarafından karamsar gerçekler suratına vurulur. Bu gerçeklerin seni ezmesine ve hayal kurmanı engellemesine izin verme. Hayallerini ve isteklerini gerçekleştirebilmek için elinden geleni yap. Bir hayalin gerçek olup olamayacağına başkaları değil sen karar verirsin. Emin ol ki bu hayallere ulaşmak için gösterdiğin çaba, hayallerini gerçekleştirememiş olsan dahi seni iyi yerlere getirecektir.

-SEVDİĞİN İŞİ YAP: Günde en az 8 saat yapacağın bir işin, sevmediğin bir iş olması emin ol çok çekilmez bir durumdur. İleride eşini ortalama 5-6 saat göreceğini hatırlatarak,işini sevmenin hayatında ne kadar önemli olduğunu anlatabilirim sanırım. Ayrıca sevdiğin işi layıkıyla yaparsın ve başarılı olursun.

-KENDİNLE İLGİLİ DÜRÜST OL: Nihayetinde yeni bir mezunsun ve seni işe alacak kişiler senin ne ölçüde verimli olabileceğini belki de senden daha iyi biliyorlar. Bu sebeple kendini olduğundan daha üstün göstermeye çalışma.Bu itici olacaktır ve senin samimiyetine gölge düşürebilir. Ne olduğunu, inandıklarını ve istediklerini ortaya koymaktan çekinme. Dürüst bir çalışan olmak pek çok özellikten daha iyidir.

-HER ZAMAN DAHA İYİYİ HEDEFLE: İyi olduğunu düşünüyor olabilirsin fakat bunun yeterli olmadığının farkında ol. daha iyi olmana yardımcı olacak yolları zorla. Hedeflerinin yıllar geçtikçe büyümesi gerektiğini unutma.Sen iyi olduğunu düşünürken 2 sene içinde zayıf bir çalışan konumuna düşebilirsin.

-KÖPRÜLERİ ATMA: İş hayatı içerisinde zaman zaman uyuşamadığın ve hatta kavga ederek ayrıldığın çalışma arkadaşların olabilir. Fakat unutma ki bu insanlar sen istesen de istemesen de ilerleyen kariyerinde bir şekilde karşına çıkabiliyorlar. İlişkilerini her zaman olumlu tutmaya çalış. İlerleyen dönemlerde aynı kişiler senin için olumlu referans olsunlar ve hatta seninle her şeye rağmen yeniden iş yapmak istesinler. Bir anlık kızgınlığın dinmesi uğruna gelecekteki olası fırsatları tepme.

-VİCDANINI TART: Her iş gününün sonunda kendi kendine o gün yaptıklarını tart.Kendi kendine verdiğin sözleri tut. Aynaya baktığında gurur duyduğun bir çalışan ol.

-ALÇAKGÖNÜLLÜ OL : Hiç bir şirket ve hiç bir çalışan mükemmel değildir. Bilgi ve tecrübelerinin yanında kişisel özelliklerin de  son derece olumlu olabilir. Önemli olan bulunduğun konumu sindirebilmek . Ukalalıktan ziyade alçakgönüllüğü tercih et. Bırak insanlar seni övsünler.

-SAYGINI YİTİRME: Kendine, çalışanlarına ve liderlerine karşı saygını yitirme. Yaptığın iş ve yapış şeklin seni yansıtır. Gösterdiğin saygıyı hakedersin.


Kaynak: milliyet



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder