29 Mart 2012 Perşembe

STAJ BAŞVURU ZAMANI

Her yıl binlerce üniversite öğrencisi mezun oluyor. Birçoğu da iş bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Bunun belki de en büyük nedeni tecrübesizlik. Şirketler iş dünyası hakkında fikri olan yeni mezunlarla çalışmayı tercih ediyor. Bunun yolu da öğrencilik zamanında yapılan stajlardan geçiyor. Stajlar artık sadece yazın birkaç ay yapılmıyor. Şirketler uzun dönemli stajlara yöneliyor. Böylece stajyer daha çok öğreniyor ve kurum için de daha verimli oluyor. Yalnız nerede staj yapacağınıza çabuk karar verin. Şirketler yaz stajyerlerini kabul için başvuru almaya başladı bile!

Staj dönemi geliyor. Öğrenciler artık 'hele bir yaz gelsin de stajımızı yaparız' diyemiyor. Şirketler staj başvurularını bahar döneminde açıyor. Acele etmeyenlar açıkta kalıyor. Staj, öğrencinin yapmak istediği mesleği tanıması açısından önemli. Öğrenciyken çalışma ortamını görmek, projelerde yer almak, mezun olup iş arama sürecine geçildiğinde avantaj sağlıyor. Bu nedenle öğrencilerin mümkün olduğu kadar iş yapmaya çalışmaları, uzak durmak yerine projelerin içinde yer almaları, göstermelik staj yerine, yeri geldiğinde 'bana iş verin ' demeleri gerekiyor. Şirketler de bu konuda artık daha bilinçli. Stajyerleri gelip geçici eleman olarak değil, eiğitip istihdam edebilecekleri geleceğin çalışanları olarak görmeye başladılar. Yani öğrencilere yatırım yapıyorlar. Stajyer olarak kabul ettikleri öğrencileri mezun olduklarında işe alan birçok şirket var. 

Stajyerlerden de beklentiler değişti. Öğrencilerin öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık bir şekilde staja başlaması isteniyor. Sadece yapılan işleri değil, şirketin kültürünü, çalışma hayatının dinamiklerini de 
gözlemleyip, şirketin bir çalışan gibi davranmaları bekleniyor.

Uzmanlar, üniversite öğrencilerinin kariyer seçiminde öncelikle onları mutlu eden beceri ve ilgi alanlarını belirlemelerini, daha sonra da içinde bu parçaları barındıran meslekleri tanımak için araştırma yapmalarını tavsiye ediyor. Bu nedenle öğrencilere, okudukları bölüm ne olursa olsun mümkün olduğunca farklı sektörlerden farklı kurumlarda staj yapmalarını öneriyor.

Son bir yılda Yenibiris.com da verilen stajyer ilan sayısı 1.445. 
En çok stajyer arayan ilk 3 sektör: Turizm otelcilik, bilişim ve sağlık.
En çok stajyer arayan ilk üç departman: insan kaynakları, satış pazarlama, operasyon.
En çok stajyer arayan ilk üç pozisyon: Muhasebe, insan kaynakları ve önbüro.

MİGROS

Migros Ticaret A.Ş. bünyesinde kış ve yaz olmak üzere iki dönemde staj yapma imkanı bulunmaktadır. Kış dönemi lise öğrencilerini ilgilendirmekte olup yaz dönemi stajları üniversite öğrencilerine yöneliktir.

Üniversite 3. sınıf öğrencilerinin yaz dönemi içerisinde haziran, Temmuz ve Ağustos olmak üzere 3 farklı dönemde gerçekleştireilecekleri staj programıdır.Üniversite stajyer adaylarının başvuruları Şubat- Mart aylarında kabul edilmekte, görüşmeler Nisan-Mayıs ayları içerisinde gerçekleşmektedir. Tüm stajyer adayları özgeçmiş üzerinden yapılan ön eleme ve mülakat sonucunda kabul edilmektedirler. Şirket Genel Müdürlük bünyesinde, Pazarlama, Satış, İnsan Kaynakları Grubu (insan kaynakları müdürlüğü, eğitim müdürlüğü, endüstri ilişkileri müdürlüğü, destek hizmetler müdürlüğü), Otomasyon ve Bilgi İşlem departmanları, Mali İşler, Yurtdışı Yatırımlar gibi birçok farklı birimde staj imkanı sağlamaktadır.

Stajyerler çalışmalarının karşılığında çalıştıkları gün sayısına bağlı olarak stajyer ücreti ödenmektedir. Bunun yanısıra şirket personeli için varolan ulaşım  ve yemek imkanlarından da faydalanmaktadırlar. Başvuru değerlendirmelerinde adayların başvurdukları bölümle ilgili bilgi sahibi olmalarına, kariyerlerini bu alanda ilerletmek istediklerine ve takım çalışmasına yatkın olmalarına dikkat edilir.

Başvuru kriterleri şöyledir:

*Üniversitelerin endüstri mühendisliği, işletme, iktisat, işletme mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, işletme bilgi yönetimi, gıda mühendisi, veterinerlik, eğitim bilimleri, iletişim, halkla ilişkiler,enformasyon teknolojileri bölümleri öncelikli tercih ettikleri ihtisas alanlarıdır.
*Tercihen staj deneyimi bulunan
*iyi derecede ingilizce bilgisine sahip,

Staj programına dahil olmak isteyen adaylar Kariyer.net ' te yer alan Migros Stajyer ilanına başvuruda bulunabilirler.

GARANTİ BANKASI

Üç farklı program var.

Garanti Bankası, üniversite öğrencilerine, sektörü ve bankacılık mesleğini tanımaları için 3 farklı staj programı sunuyor. Genel Müdürlük birimlerinde yürüttükleri Genç Garantili, bölge müdürlüklerinde yürüttükleri Garantili Deneyim, şubelerde yürüttükleri temel bankacılık staj programı. Başvurular www.garanti.com.tr/GarantiliKariyer internet sitesi üzerinden alınıyor. Şubelerdeki staj için son başvuru tarihi 1 Mayıs. Diğer staj programları için başvuruları yıl boyunca değerlendiriyorlar.

Şubelerde düzenlenen temel bankacılık staj programı için örgün öğretim veren üniversitelerin 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin başvuruları kabul ediliyor. Genel müdürlük ve bölge müdürlüklerinde düzenlenen garantili Deneyim ve Genç Garantili staj programı için 4 yıllık örgün öğretim veren üniversitelerde ( tercihen idari bilimler veya mühendislik fakültelerinde 3. veya 4. sınıfa devam eden veya idari bilimler dalında yüksek lisans yapan öğrencilerin başvuruları kabul ediliyor. Özellikle genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinde staj yapan öğrenciler  mezuniyet sonrası Management Trainee ( yönetici adayı) veya Sales Trainee alım programında değerlendiriliyorlar.

MICROSOFT TÜRKİYE

1 yıl boyunca yarı zamanlı staj imkanı

Geçen yıl 1500'ü aşkın staj başvurusu alan Microsoft Türkiye, 2011 yılında 35 uzun dönemli, 15 kısa dönemli stajyer kabul etmiş. Çoğunlukla üniversitelerin 3. ve 4. sınıf öğrencilerini stajyer olarak alıyorlar. Genel olarak Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İşletme, Ekonomi bölümlerinden öğrenciler kabul ediliyor. Öğrenciler yaz döneminde 1.5 aylık sürede başarılı olurlarsa 1 yıl boyunca yarı zamanlı staj yapma imkanı buluyorlar. Stajyerlik için başvurular Microsoft Türkiye'nin internet sitesinden yapılıyor ve başvuruluar 15 Mart itibariyle alınmaya başlanıyor.

SABANCI

800 kişi alıyorlar

sabancı topluluğu şirketlerinde üniversitelerin ağırlıklı olarak 3. ve 4. sınıf öğrencilerini staja kabul ediyor. Özellikle aradıkları bölümler; kimya mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, tekstil mühendisliği,endüstri mühendisliği, kimya, işletme, iktisat,pazarlama, ekonomi, uluslararası ilişkiler, muhasebe. Staj başvuruları mart-nisan aylarında alınıp, stajlar genellikle 1 Haziran- 30 Ekim tarihleri arasında yapılıyor. Staj başvuruları http://www.sabanci.com üzerinden yapılıyor.

ECZACIBAŞI

İşe alımlarda öncelikleri var.

Eczacıbaşı topluluğunda uygulanan kariyer test sürüşü (KTS) üniversitelerin üçüncü sınıf ve yüksek lisans 1. sınıf öğrencilerine yönelik , uzun süreli bir staj programı. Programda stajyerler pazarlama, satış, iş geliştirme, dış satım, finans ,tedarik zinciri, üretim, kalite,ar-ge, insan kaynakları, bilgi teknolojileri fonksiyonlarında en az iki ay olmak şartıyla projeler üzerinde çalışıyorlar. Staj başvuruları kampuslardaki KTS standlarından, www.kariyertestsurusu.com, www.eczacibasikariyer.com üzerinden 31 Mart'a kadar yapılabiliniyor. Kariyer test sürüşüne her yıl yaklaşık 20 öğrenci alınıyor.

STAJYERLERE TAVSİYELER:

*Stajı üniversitenin dayattığı bir zorunluluk olarak görmeyin, kendinizi geliştirebileceğiniz, iş hayatına hazırlanacağınız bir basamak olarak düşünün.

*Kurumların öğrencilere yönelik yaptıkları yarışmalara katılın.

*Şirketlerin üniversitelerde yaptıkları kariyer günlerini, tanıtımlarını kaçırmayın, şirketleri tanıyın.

*Staj başvurusu yaparken yaratıcı olmaya çalışın.

*İş isteyin. Birşeyler öğrenmek için oradasınız.Görev vermezlerse bağlı olduğunuz kişilerden talep edin.

*Ekip çalışmasına yatkın olun.

*Staj yaptığınız yerde kalmayı, orada çalışmayı düşünüyorsanız,bunu bağlı olduğunuz kişiye hissettirin. Potansiyeliniz olduğunu gösterin.

*Orada çalışıyormuş gibi sorumluluk alın, işleri ciddiyetle yapın, zamanında teslim edin.

*Kurum kültürüne her şekilde uymaya çalışın.Diğerleri gibi giyinin aykırılık yapmayın, hitaplarınızda bey, hanım kelimelerini kullanmaya özen gösterin.

*Diğer çalışanları izleyin, hareket ve tavırlarını gözlemleyin. Neye nasıl tepki veriyorlar, telefonda nasıl konuşuyorlar inceleyin.

*Staj süresince etrafı inceleyin. Mezun olduğunuzda böyle bir yerde çalışmak ister misiniz düşünün.

*Staj sonrası bağlarınızı tamamen koparmayın.

Kaynak: Businews. Zeynep Mengi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder