26 Şubat 2013 Salı

İŞ GÖRÜŞMESİNDE SİZE YARDIMCI OLABİLECEK 6 YAKLAŞIM

Bir iş görüşmesinde nasıl davranmanız ve konuşmanız gerektiğine dair  yüzde yüz bir kılavuz yoktur. Bu her görüşmeye, pozisyona ve sektöre göre değişir. Ancak gerçek olan şu ki mesajlar, vücut dili, yüz ifadeleri ve ses tonlamalarıyla desteklenir. Kelimeleriniz, fiziksel görünüşünüz ve sesiniz iş görüşmesinde önemli etkenlerdendir. İşte size kariyer koçu Robin Ryan'dan birkaç ipucu:

*HEYECANINIZLA BAŞA ÇIKIN

Önemli olaylar, iyi performans göstermeniz gereken durumlar hepimizi heyecanlı ve stresli yapar. Biraz heyecan performansınızın gelişmesine yardım eder. Fakat hızlı kalp atışları, yüz buruşturma, titreyen bir ses, performansınızı ve güçlü, kendine güvenen , kontrollü imajınızı olumsuz etkileyecektir. Bundan kurtulmak için görüşmeden hemen önce derin nefes almak size iyi gelecektir. Gözlerinizi kapatın ve sakinleşmeye çalışın. 

( Bir İK çalışanı ve yeniden biraz eski bir mezun olarak sizleri o kadar iyi anlıyorum ki. Mezuniyet sonrası katıldığım ilk profesyonel görüşmede kalbimi orada bırakacak kadar heyecanlanmıştım. Sonra, içimden bir ses kendime güvenmem ve yapabileceğime inanmam konusunda seslendi bana. Dediğini yaptım. Bunu artık hayatımın her noktasında yapıyorum. Heyecanımızı kontrol etmenin püf noktası bence kendimize güvenmekten ve yapabileceğimize inanmaktan geçiyor.)

*HAZIRLIKLI GELİN

Görüşmeden bir gün önce, yanınızda götürmeniz gerekenleri hazırlayın. Her zaman yanınızda fazladan özgeçmişinizi de götürün. Özgeçmişinizdeki referansların doğru ve güncel olduğundan emin olun. İşinizle ilgili göstermeniz gereken örnekler varsa yanınıza almayı unutmayın. Görüşme anında soracaklarınızı da bir liste haline getirebilirsiniz. Gitmeden önce mutlaka yol tarifini almış olun, eğer daha önce gitmediğiniz bir yer ise evden mutlaka erken çıkın. Görüşmeye geç kalmak kaçınılması gereken en önemli hatalardan biridir.

( Unutmayın sizi bekleyen kişi için zaman çok kıymetlidir ve sizin geç kalmanız ilgili kişinin programının sizden kaynaklı aksamasına neden olabilir ki bu hiç hoş olmaz. Ya da yarım saat erken gidip, bekletiliyormuşsunuz gibi bir hava yaratmak da hoş değil, karşınızdaki kişiyi anlamsız bir stres içine sokabilirsiniz kendinizle birlikte. En iyisi ne geç ne de gereğinden fazla erken gitmek. 10 dk öncesinde olmanız gereken yerde olmak her iki taraf açısından yeterli bir süre olur diye düşünüyorum.)

*İLK İZLENİM ÖNEMLİ

Siz "merhaba" demeden önce iş görüşmenizi yapan kişi sizin görünüşünüzü, temizliğinizi, tarzınızı gözden geçirip şirketi temsil edebilecek biri olup olmadığınıza karar verir. Her ne kadar günümüzde şirketler kıyafet konusunda rahat da davransalar kıyafetlerin seçimi ve temizliği hala büyük önem taşıyor. İş görüşmesine giderken formal bir kıyafet, mümkünse takım elbise seçin. Görüşme yaptığınız kişiyi sıcak bir şekilde selamlayın ve sıkı bir şekilde tokalaşın.( Sıkı dediysek elini koparmaya çalışır gibi değil lütfen:))Bunlar ilk izlenimde büyük önem taşır.

( Ne kadar şekilciliğe hepimiz lafı geldiğinde karşı da olsak beyaz yaka görüşmeye davet edilen bir adayı kot pantolon, salaş bir tişört içinde görmek iyi bir izlenim olmuyor. Belki gerçekten o pozisyon için çok uygunsunuzdur, dolu dolusunuzdur ama spora gider gibi gelmişsinizdir ve sizinle aynı yetkinliklere sahip başka bir aday takım elbisesi içinde temsil yeteneğimi kanıtlamama izin verin diye bağırıyordur.)

*SÖZSÜZ İLETİŞİM

İçten bir gülümseme sıcak ve kendine güvenen bir mesaj verir.Göz teması kurmak, insan kaynakları uzmanlarının en çok dikkat ettiği noktalardan biridir. Verdiğiniz mesajın ve anlattıklarınızın doğru ve inanılır olması hayati önem taşır.

*DESTEKLEYİCİ BELGELER GETİRİN

İş görüşmesinde anlattıklarınızı belgelerle desteklemeniz söylediklerinizin inandırıcılığını arttıracaktır. Bu tabiki her sektör ve her pozisyon için mümkün değildir ancak daha önceki çalışmalarınızı getirebiliyorsanız, işi gerçekten yapabileceğinize dair kanıtlar sunabilirsiniz.

*DİNLEYİN

İş görüşmenizi gerçekleştiren insan kaynakları uzmanı için en çok sıkıntı yaratan şeylerden biri sorduğu soruların anlaşılmamasıdır. Bu nedenle karşınızdakini dikkatlice dinleyin. İçinde bulunduğunuz heyecan, sizi farklı yönlere çekebilir. Neye odaklanmanız gerektiğini unutmayın. O işi ne kadar çok istediğinizi hissetmek, görüşme esnasında sizi canlı tutabilir:)



Kaynak: Kariyer.net