24 Mayıs 2013 Cuma

İŞ HAYATINDA DOĞA KANUNLARI: KÖPEKBALIKLARI VE TİMSAHLAR


Yeni mezunların iş hayatına atılmadan çnce bunları bilmesinde fayda var diye düşündüm:) Michel Vilette ve Catherine Veuillermot tarafından yazılan ve yayınladığı ülkelerde ses getiren“Köpekbalığından İkonlara : İş Dünyası’ndaki Kahramanların Sırları” (Predators to Icons: Exposing The Myth Of The Business Hero) isimli kitaptan çok ilginç ve başarılı olmak isteyenler için isabetli noktalar itinayla sizler için paylaşılır:)
Bu kitapta 32 en başarılı işadamı incelenmiş. Ve enteresan sonuçlara varılmış. Herkesin aklına ilk önce şu gelir. Bu kişiler başarıya ulaşmak için nasıl da riskler almışlardır, nasıl da rakiplerini acımazsızca yok etmişlerdir. Ama gelin görün ki bu akla ilk gelen sanrıların doğru olmadığı saptanmış. Aksine bu başarılı olan iş adamlarının en büyük yetenekleri riskleri en aza indirgemek, içlerinde bulundukları şartlara uyum sağlayabilmek. Atıldıkları sektörde sivrilebilmek için biraz vahşice hareket etmek ve koşulları kendi lehlerine çevirmeyi becermek.
Savaşçı yönünüzle barışın ve daima tetikte olun.
Köpekbalıkları da, timsahlar da asla uyumaz ve çevrelerinde ne olup bittiğini an be an takip ederler. Çalıştığınız sektörde neler olup bittiğini daima takip edin, sektörel yayınları okuyun. Sizi tanıyanlara, çevrenizdekilere yeniliklere açık olduğunuz izlenimini vermeniz önemli. Çalıştığınız alanda en yeni eğilimler ne yönde? Çünkü başarılı kişiler kazançlı işlerin ve buna uygun fırsatların adeta kokusunu alıyor.
◦Gerektiğinde esnek olun.
Köpekbalıklarının iskeletleri, pek çok diğer canlılar gibi kemik değil, “kartilaj” adı verilen kıkırdağımsı bir maddeden meydana gelmiştir. Köpekbalıkları çok esnek ancak bir o kadar da kuvvetli bu iskelet sayesinde derin sularda son derece süratli ve kayarcasına yol alabilir, inanılmaz bir hızla yön değiştirebilirler. Siz de zihinsel olarak tıpkı bir köpekbalığı gibi olun, karşınıza yepyeni bir fırsat ya da tam aksine bir tehlike çıktığında uzun uzun düşünmek yerine ustaca yön değiştirin.
◦Çabucak doymayın.
Timsahlar da, köpekbalıkları da daima açtır. Onları harekete geçiren en önemli dürtü de budur zaten. Siz de mesleki anlamda, kolay doymayacak bir başarı açlığına sahipseniz bu sizin için iyi bir motivasyon kaynağı olabilir. Zaman zaman karşılaştığınız problemler sizi yıldırabilir ya da tam aksine iş yerindeki aşırı rahatlık farklı alternatifleri görmenize engel olabilir. Bu tuzaklara düşmeyin ve hak ettiğinize inandığınız yere gelene kadar doymayın.
◦Kendinize yetmeyi öğrenin.
Büyük beyaz köpekbalıkları daima yalnız dolaşır, yalnız avlanırlar. Tıpkı birçok büyük işadamı ve işkadını gibi! Belki henüz sizin o kadar ileri boyutlara gitmenize imkan olmayabilir ama zorlukları tek başınıza karşılayacak kadar güçlenmeniz ve donanım sahibi olmanız iş hayatınızın ilerleyen dönemlerinde çok yardımcı olacaktır.
◦Stratejik hareket edin.
Köpekbalıkları yalnız olabilirler ama bu yine de onların stratejik birliktelikler kurmalarına, arkadaşlar edinmelerine engel olmaz. Örneğin bedenlerine yapışan tüm asalakları, küçük yengeçleri ve yosunları temizleyen pilot balıklarını asla yemez hatta onları korurlar. Ne kadar mükemmel bir pozisyonda bulunursanız bulunun, siz de gün gelip diğerlerinin desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. O yüzden pilot balıklarını incitmeyin!
◦İddialı olmaktan çekinmeyin.
Bir köpekbalığı kendisine ve yeteneklerine sonsuz şekilde güvenir, onları gerektiğinde en iyi şekilde kullanır. Benzer bir güven ve iddia, kendisini iyi tanıyan, kapasitesini çok iyi bilen insanlarda da bulunur. Siz de yeteneklerinizi daha da geliştirmeyi ve dönem dönem yenilemeyi ihmal etmeyin ve tam donanımlı bir şekilde o işin en iyisi olmaya çalışın.
◦Doğru noktaya odaklanın.
Bir timsah her zaman hangi avın peşinde olduğunu çok iyi bilir. Asla iki farklı avı aynı anda kovalamaz, birini seçer, gözlerini ona diker ve yakalayana kadar gözlerini ondan ayırmaz. Ama öyle bir avcıdır ki, avıyla boğuşurken bile hiçbir risk almaz. Avına dişlerini geçirir ve çenesini kitler. Siz de kendinizi değerlendirin. Derin bir nefes alın, uygun hedefi belirleyin ve yola koyulun.
◦ve “İYİ” biri olmayı unutmayın.
Eğer çok çetin(!) koşulların olduğu büyük bir şirkette çalışıyor yada yeni bir iş kurmuş ve ayaklarınızın üzerinde durmaya çabalıyorsanız biraz acımasız olmanız gerekebilir. Bazıları bunu zevkle yapar bazıları çekinebilir. Bir köpekbalığı ne zaman ne yapması gerektiğini çok iyi bilir ve sadece yaşamak için öldürür. Ayrıca bugün avını diğerleriyle paylaştığı taktirde yarın da diğerlerinin onunla paylaşacağını tahmin edecek kadar akıllıdır!
VE DİKKAT !!!
◦Egonuza sahip olun.
Köpekbalıkları doğadaki en bencil ve egosantrik canlıların başında geliyor. Uzmanlara göre, bunun nedeni onların ağırlıklı olarak beyinlerinin sol tarafını kullanmaları. Fakat sizin de bunu yapmanız, kibirli ve kendini beğenmiş, antipatik birisi olarak anılmanıza yol açabilir.
◦Oburluğu bırakın.
Beslenme havuzundaki köpekbalıkları, sadece onlara verilen yemleri değil, elektrik kablolarını, kancaları ve plastik kovaları da yerler. Amaçları sonuca bakmadan mümkün olduğunca yemektir. Eğer siz de işyerinde, hep almaya çalışırsanız kızgın bir rakibin dikkatini çekebilir ve bir anda kendinizi oyunun dışında bulabilirsiniz.
◦Kontrol delisi olmayın.
Bir köpekbalığının beyni mükemmel bir bilgisayar gibi işler, ne zaman ne yapması gerektiğini daima bilir ve daima tetiktedir. İş dünyasının köpekbalıkları da her şeyin kontrolleri altında olmasına bayılırlar. Pek çoğunun zirve anlayışları “zirveye giden yolda her şey mübahtır” şeklindedir ve bunun için insan kandırmaktan, sahtekarlık yapmaktan çekinmezler. Ama bu hatalı davranışların gün gelip onları mutlaka aynı şekilde bulacağını ve avcının da av olabileceğini de hatırlamak lazımdır.!!