30 Temmuz 2012 Pazartesi

TANIDIKLARIMA DEĞİL NİTELİKLERİME BAK


Bir süredir çok sevdiğim blogumdan ve sizlerden maalesef uzak kaldım:S Malumunuz işler yoğun, bir de buna sıcak havalar ve bunaltıcı nem oranı eklenince, motivasyon, şevk, azim yerle bir oldu. Ama merak etmeyin toparlandım. Ağustos ayına adım atarken, “yaz bitiyor, sezon geçiyor, sonbahar  “son gibi görünse de senin ayın” diyerek kendimi motive eden ben aferinleri hak ettim:)

Aslında bir süredir yazamamamın nedeni sadece bunlar da değil. Ben yeni mezun ünvanını başka arkadaşlarıma devrederken, onlara yaşadığım olumlu şeylerden bahsedip motive etmeyi amaçlarken duyduğumuz, gördüğümüz bir sürü katakullili işler beni bile benden alırken iyi cümleler kurabilmek mümkün müdür?:(

Şimdi kuracağım hangi cümle, size dayınız olmadan iş bulabileceğinizi garanti edecek. Şimdi ben nasıl KPSS için siz elinizden geleni yapın, inanın mutlaka olur diyeceğim...

Bunların hiçbiri olmayacak. KPSS sizin dayınızla orantılı olarak başarı elde edebileceğiniz bir sınav, ortalıkta bir çok işveren sizin niteliklerinize değil, tanıdıklarınıza bakıyor. Bunlar hepimizin bildiği gerçekler. Ama merak etmeyin hala yaşamamız için umut var. Ne kadar hayatımızın en önemli sınavlarının soruları karaborsada el altında gibi görünüp gözümüze sokula sokula satılsa da biz yapabileceklerimize inanıyorsak eğer hala umut var demektir. 
Tanıdıklarıma değil, niteliklerime bak sloganıyla çıktığımız bu yolda, elbet bizi farkedecek bir babayiğit çıkacaktır karşımıza.

TANIDIKLARIMA DEĞİL, NİTELİKLERİME BAK

Son zamanların en rövanşta soru cümlesi “Dayın var mı?”

Verilen cevap “evet dayım sağlam” ise, alınan tepki  “ooooo iyisin”

Verilen cevap “ne gezer, elimizden geleni yaptık ama” ise, alınan tepki “ooooo sen bu işi unut”

Yeni mezun olup da bu tepkiyi almadım diyen varsa parmak kaldırsın, çünkü nerede yaşadığını sormak istiyorum.

Maddi manevi onca emekten sonra elde ettiğiniz başarıyı ve niteliklerinizi ölçmek yerine dayılarınızın ağırlığını ölçen, ideolojik görüşlerinize göre şekillenen, öğrendiklerinizi unutturan bu düzeni sizler de benim gibi kınayanlardansınız aramıza hoşgeldiniz diyerek devam ediyorum bundan sonraki yazacaklarıma. Aksini düşünüyor hala işe girmek için dayılarınızın kapısını çalıyorsanız yazıyı burada noktalayabilirsiniz. Çünkü yazacaklarım sizde duygusal ya da maddesel herhangi bir etki yaratmayacaktır.

Kınadığımız, ahlanıp vahlandığımız bu düzenden malesef birileri dayılarının kapısını çaldıkça kurtulamayacağız. Oysa ki birilerinin desteğini almak için harcadığımız çabayı, kendi niteliklerimizi geliştirmek için harcasak, hem kimsenin hakkını yememiş hem de kendimiz için iyi birşeyler yapmış oluruz. Çabalarken yaratıcılığımızı geliştirir, bir başımıza başarmış olmanın ayrıca hazzını yaşarız.

Sizde benim gibi düşünenlerdenseniz, aynı rahatsızlıkları duyuyor, aynı durumlara tepki gösteriyorsanız, gelin sloganımız “Tanıdıklarıma Değil, Niteliklerime Bak” olsun.  Bu anlamda zincirleri kırmak için önce kendimizden başlayalım. Elbette bize referans olacak kişilerle bağlantıya geçelim, onların bağlantılarından faydalanalım, yeni bağlantılar kuralım ama  bunun anlamı “abicim bizim şu işi bi hallet dile benden ne dilersen” olmasın. Kurduğumuz bağlantıları, kendimizi karşı tarafa ifade etmek, anlatmak, “Niteliklerime bakın, bende varım” demek için kullanalım. Böylece hem kendimizi geliştirir hem de hakedenlerin hakkını, haketmediğimiz şekilde elde etmiş olmayız.

Dilerim siz de “tanıdıklarıma değil, niteliklerime bak” diyerek yılmadan niteliklerine her gün bir yenisini ekleyerek kendini fark ettirmeye çalışan umutlu mezunlardan olursunuz aksi halde birileri soruları almaya, birileri vermeye, birileri dayılarına para yedirmeye, birileri de aldığı parayı bir halt etmişcesine cebine indirmeye devam edecek. Olan ise hak edipte hak ettiğini bulamayanlara olacak. Ben kendi şansımı kendim yaratırım, niteliğimle bir adım daha atarım diyenlerin sayısının artması umuduyla…

ZG


1 Temmuz 2012 Pazar

BILL GATES'in BİLİNMEYEN YÖNLERİ

William Henry "Bill" Gates III ya da daha çok bilinen adıyla Bill Gates, 28 Ekim 1955 Seattle doğumlu, ABD'li iş adamıdır. Evli ve üç çocuk babasıdır. Gates, Microsoft şirketinin kurucularındandır ve şirketin başkanlığını ve baş yazılım mimarlığını yapmaktadır. İşte dünyanın en zenginleri listesinde yer almayı başaran bu adamın bulunduğu yere gelmesinin altında yatan gerçekleri: 

1-İleriyi Gördü:
Kendisi küçük yaşlardan itibaren bilgisayarın önemini ve insan hayatında alacağı yeri çok iyi kavramıştı. Yakın gelecekte herkesin evinde ve işinde kendisine ait bilgisayarı olacağına inanmıştı. Hedefini buna göre çizdi.

2-Planlı Çalıştı :
Bill Gates zekiydi ama zekanın tek başına kafi gelmeyeceğini, çok ve planlı çalışılması gerektiğini düşünüyordu. Bir arkadaşından ayrılma sebebi, iş dışında geçirdiği zamanın-uyku değil-sadece yedi saat olmasıydı. Gates beraber olduğu insanlardan da aynısını bekliyordu.

3-Akıllı Kişilerle Çalıştı:
İşe en akıllı insanları almada çok maheretliydi. Çünkü ona göre akıllı adam, başkalarının akıllarından istifade ederek üstün başarılara imza atabilen insandı.

4-Çalışanları Şirkete Ortak Etti:
Bill Gates çalışanlara yüksek ücret vermiyordu, kendisi de düşük ücretle çalışıyordu. Yüksek ücret yerine şirkete ortak olmaya teşvik ediyordu. Mesela Microsoft'un Başkanı Steve Ballmer'ı çalışmaya razı edebilmek için ona yüklüce hisse vermişti. Ballmer bu hisseler sayesinde şimdi büyük bir servete sahip.

5-Çalışanlara Değer Verdi:
Microsoft en akıllı kişilerle çalışmanın yanı sıra onları kaybetmemek için de gayret gösteriyor. Gates ayrılan her elemanın arkasından, "Niçin ayrıldı, onu neden tatmin edemedik, nerede hata yaptık?" gibi soruların cevaplarını araştırıyordu. Bu yüzden Microsoft'ta eleman sirkülasyonu ABD ortalamasından iki kat düşüktür. Ayrıca Gates, günün belli saatleri dünya genelinde çalışanların e-maillerini cevaplamaya, onlarla birebir iletişim kurmaya, onların motivasyonunu yükseltmeye ayırıyor.

6-Piyasada Olup Biteni Takip Etti:
Baş döndürücü bir hızla gelişen bilişim sektöründe geride kalmak, yok olmak manasına geliyor. Bill Gates hiçbir alanda piyasanın gerisinde kalmak istemiyor.

7-Belli Noktaya Odaklandı:
Microsoft, yazılım alanında çalışan bir şirket. Cirosunun %90 dan fazlasını yazılım meydana getiriyor. Bunun yanında yazılım teknolojisini desteklemek için Mouse, oyun kumanda cihazı , ses kartı gibi donanımlar da üretiyor ama başka şirketler gibi faaliyet alanlarını dağıtmıyor. En iyi olduğu alana odaklanıyor.

8-Şımarmadı ve Mütevazi Kalmayı Bildi:
Bill Gates'in rakiplerinin hemen hepsinin özel uçağı var,yatı var ama o sade bir hayat sürüyor. Cimri denilecek kadar eli sıkı. Kendisine neden lüks hayat yaşamadığı sorulduğunda diyor ki: "Öyle yaşarsam öyle düşünmeye başlarım ve şimdikinden çok farklı bir kişiliğe sahip olurum. Yeterince çalışamam ve üretemem."


kaynak:Girişimci Fikirler