11 Haziran 2012 Pazartesi

BEYNİNİZ DAHA İYİ ÇALIŞSIN İSTEMEZ MİSİNİZ?


İşte karşınızda, başarının öğrenebileceğini savunan Türkiye'nin ilk kişisel gelişim uzmanı Mümin Sekman'dan beyni daha iyi çalıştıracak 10 öneri:

1- Sağlam kafa, hareketli vücutta bulunur! Beden ve beyin bir bütün oluşturuyor ve bedensel hareketlilikler beyinsel hareketlilikleri getiriyor. Beyin açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışıyor. Önemli kararlarınızı açık havada yürürken alın.

2- Beyin sulanmaz, beyin kurur! Beyin yüzde 80 sudan oluşuyor ve bu yüzden beyine su takviyesi yapmak gerekiyor. Günde 8-10 bardak kadar su içilmezse beyin kurur ve algı kalitesi düşer.

3- Eli hızlandıran şeyler, aklı yavaşlatır! Bir alışkanlık edindiğimiz zaman elimiz hızlanır ve otomatik pilot ile hareket eder, bu durum da aklı yavaşlatır. Zihinsel rutinlerinizi kırın. Eğer sürekli telefonu sağ elinizde kullanıyorsanız bazen sol elinizle kullanın, çantanızı diğer elinizle taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin.

4- Akıl tutulmasına karşı açık görüşlü olun! Kullanılmayan organ körelir. Sürekli aynı insanlarla, aynı programları izleyip, aynı hayatları yaşayarak hayatlarınızı köreltmeyin. Beyninizin sınırlarını zorlamayan etkinlikler beyninizi geliştirmez.

5-Beyine çöp girerse, beyinden çöp çıkar! Beyninizi ne ile beslerseniz beyninizden alacağınız verim ya da çıktı o olacaktır. Girdilerin kalitesi çıktıların kalitesini belirler.Dolayısıyla beyninize ne aldığınıza dikkat etmelisiniz.

6-Sihirli "eğer" ile düşünün! Beyin tıkandığında varsayımlarla akıl yürütür. Kararsız kaldığınız bir durumda önemsediğiniz, model aldığınız bir kişiyi aklınıza getirerek "o benim yerimde olsaydı ne yapardı" diye düşünün.

7- Aklınızın takıldığı yer, hayatınızın takıldığı yerdir! Zihin bir şeye takıldığında tüm sistem kendi içinde kilitlenir. Aklınızı çözmek için hayallerinizi gerçekleştirin ya da yeni ihtimalleri görmeye çalışın.

8- Sosyal medya diyeti yapın! Sosyal medyanın aşırı kullanımı insanı beyninden vuruyor. Bu araçları aşırı derecede kullanırsanız beyin ölümünüz gerçekleşir. Aşırı iletişim kurmak düşünmeyi durduruyor.

9- İnsanları beyninizle sevin! Aşk bir beyin işlevidir. Duyguların gerçekleştiği yer insan beynidir. Mantıksız davranış aşk üzerinden meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bu doğru bir düşünce değildir.

10- Nasıl çalışması gerektiğini beyninize öğretin ! Beyin kendisini bilgi ve inançlarına göre yapılandırır. Beyninizin sabah çalışmadığına inanırsanız beyniniz çalışmaz.Dolayısıyla beyninize nasıl çalışması gerektiğine dair yapılandırırken dikkatli olun.


kaynak: cnnturk.com

8 Haziran 2012 Cuma

YENİ MEZUNLARA İŞ GÖRÜŞMESİ TÜYOLARI


Daha önce hiç iş tecrübesi olmayan, üniversiteden yeni mezun olmuş bir aday da olsanız rakipleriniz arasında öne çıkabilirsiniz. İşte, nasıl sıyrılıp çıkabileceğinize dair ipuçları...

Mezun olduktan hemen sonra iş aramaya başlamak zor bir süreç olsa da güçlü iletişim, bilgisayar kullanma tecrübeleriniz ve özenle hazırlanmış bir özgeçmiş ile mülakat sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Staj yapmış ya da part time bir işte çalışmış olmanız, iş hayatına yabancı olmadığınızı, deneyiminiz olduğunu gösterir.Belli bir süre staj yapmış ve çalışmış adaylar ile hiçbir tecrübesi olmayan adaylar arasında büyük bir fark  vardır ki bu işverenin gözünden kaçmaz.

Nasıl bir kariyer yolu çizmek isterseniz isteyin -satış temsilcisi ya da bilgisayar programcısı- işe alınmak için yazılı ve sözlü iletişiminizin kuvvetli olması gerekir. Mülakatta en çok dikkat edilen şey kendinize güveniniz, rahatlığınız, içtenliğiniz, saygınız ve kendinizi insanlara sunuş biçiminizdir.

Kontak isimlerinizin bir listesini yapın; profesörler, akraba ve arkadaşlar vs. ve bunlara özellikle kariyer fuarlarına giderek yenilerini eklemeyi ihmal etmeyin. Hiç ummadığınız kişiler size ummadığınız kapılar açabilir. Bilgi çağında olduğumuzu unutmayın.

Alanınızla ilgili ve gerektirdiği seviyede bilgisayar programı öğrenmek zorundasınız.Belli programları kullanmak, artık en alt seviyeden en üst seviyeye kadar tüm pozisyonlarda istenilen bir özellik.

Başarı notlarınızı CV'ye ekleyin. Özgeçmişinizi en iyi şekilde hazırlayın. Yazım hatası yapmayın, açık ve sade bir dille yazın. Kurallarına uygun, fazla uzun olmayan ama ttüm gerekli bilgileri kapsayan bir özgeçmiş hazırlayın. Notlarınızı gösterin. Potansiyel işverenler için notlar önemlidir. Ne kadar tek başına yeterli olmasa da özellikle iyi bir ortalama ile mezun olmanız diğer özelliklerinizle harmanlandığında bir adım öne çıkarıcı olabilir.

Başvuracağınız firma ile ilgili yapabildiğiniz kadar fazla araştırma yapın. Sektörle ilgili mümkün olduğunca çok bilgi toplayın.

Mülakatta sizin de söyleyebileceğiniz bir şeyler olsun. Ne kadar heyecanlı olursanız olun, mülakat sırasında gülümsemeniz işe hevesinizi ve motivasyonunuzu gösterir. Gülümsemek her zaman olduğu gibi mülakat sırasında da olumlu etkisini gösterecektir.

Deneyimli olsanız da olmasanız da en önemli nokta, o işi istediğinize dair kariyer hedeflerinizi kafanızda belirlemiş olmanızdan geçer. Eğer o işi gerçekten istediğinizi kanıtlar ve firmanın size yatırım yapması için onları  etkileyebilecek nedenleri en iyi  şekilde sunup onları ikna edebilirseniz işte o zaman şansınız çok yüksek demektir.


kaynak: kariyer.net, pudra.com


5 Haziran 2012 Salı

İŞ GÖRÜŞMENİZİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLECEK 15 DURUM

Bu yazıdaki bilgiler bir işe alım uzmanının iş görüşmeleri sırasında aldığı notlardan derlediği bir yazıdan hazırlandı. Umarım iş görüşmeleri sırasında sizlere de yardımcı olacaktır.

1-İş görüşmesine 30 dakika önceden gelmeyin. Bu görüşmeyi yapacak kişi üzerinde işlerini bitirmesi için bir baskı oluşturacaktır. 10 dakika erken gitmek yeterli olacaktır.

2-Saçınıza, burnunuza, kulağınıza çok dokunmayın. Bu görüşmeyi yapan kişide rahatsızlık uyandırabilir.

3-Görüşmeden sonra teşekkür notu yazmak için 24 saatten daha fazla beklemeyin. Bir hafta sonra yollanan bir teşekkür notu sinir bozucu olabilir. Kısa ve samimi olun.

4-Eğer görüşme bitiminde 10 dakikalık bir yazılı test yapılması istenirse ne olursa olsun teste katılın. Zamanım yok diyerek ayrılmak görüşmeyi yapan için olumsuz bir izlenimdir.

5-Görüşme sırasında babanızın veya bir yakınınızın ne kadar başarılı olduğundan bahsetmeyin. Bu durum yaptığınız staj ve iş deneyimlerini size babanızın sağladığını düşünmesine neden olabilir.

6-Islak saçlarla iş görüşmesine gitmeyin. 5 dakika geçte olsa kuru saçlarla gitmek olumsuz ön yargıları engelleyecektir.

7-Kötü bir ağız kokusuyla görüşmeye gitmeyin. Bu durum ne konuştuğunuzun bir öneminin kalmamasına neden olabilir.

8-Görüşme sırasında "hala tam olarak ne yapacağıma, ne istediğime karar vermedim" şeklinde cümleler kurmayın. Bu durum sizin kaybolmuş görünmenize neden olacaktır. 

9-Takip ettiğiniz yayınlar sorulduğunda, klasik gazeteler ve dergileri saymaya başlamayın. Bu soru için hazırlıklı olun.

10-Görüşme sırasında çalışma saatleri kaçla kaç arasında diye bir soru sormayın. Bu durum sizin giriş çıkış saatlerini doldurmaya çalışır gibi bir izlenim yaratmanıza neden olabilir. Bunun yerine firmadaki bu iş tanımının nasıl bir gün akışı izlediğini sorun.

11-Bir paragraftan daha uzun önyazı göndermeyin. Sizin hakkınızdaki bütün bilgiye sahip olmalarına gerek yok. Detayları görüşme için saklayın.

12-Eğer bir editörlük pozisyonu için başvuruyorsanız, gelecekteki uzun vadeli planınızın web designer olduğunu söylemeyin. Neden sizi işe alsın ki?

13-En azından firmanın internet sayfasında bir 20 dakika geçirmeden görüşmeye gitmeyin. Çünkü her an firma hakkınızdaki izlenimleriniz nelerdir sorusuyla karşılaşabilirsiniz.

14-Görüşmenin sonunda bir sorunuz var mı dendiğinde hiçbir sorunuz olmadığını söylemeyin. Bu işi almak isteyen biri olarak anlatılanlardan sonra hiç mi merak duygusu uyanmadı ki soracak sorusu yok izlenimini yaratmayın.

15-Firma içinde bölüm değiştirmenin kolay olup olmadığını sormayın.Bu durum sizin başvurduğunuz pozisyonu bir kapı olarak kullanmaya çalıştığınız izlenimi verecektir. Ne kadar uzun vadede kariyer hedefleriniz o kapıdan geçse de sonuçta firma için önemli olan şu an açık pozisyonu doldurmaktır.


kaynak: akılvezeka.com, insankaynaklarim.net