3 Kasım 2012 Cumartesi

3 AYLIĞINA CEO OLMAK İSTER MİSİN?


Fırsat ayağınıza gelmiş diyorum başka da bir şey demiyorum:) GMC (Global Management Challenge) 2012 başlıyor.Bu da ne demek?, sen bize neden bahsediyorsunuz diyenler için başlıyorum ayrıntıları anlatmaya...
İskoçya'da, Strathclyde Üniversitesi'ndeki 4 araştırmacı profesör tarafından hazırlanan dünyanın en gelişmiş yönetim simulasyon programı olan GMC, bugün tüm dünyada popüler olmuş bir yönetim yarışmasıdır. Birçok ülkede düzenlenen bu yarışma, düzenlenen uluslararası finalde birlikte Brezilya’dan Polonya, İspanya ve Çin’e kadar farklı bölgelerdeki ülkeleri bir araya getirmektedir.

GMC, bazı ülkelerde farklı isimlerle de anılıyor. Örneğin Gestion, Euromanager, Global or Worldwide Management. Ancak temel özellikler hiçbir zaman değişmiyor; yarışmacılar diğer takımların da aynı pazarda ve aynı ürünleri sattığı bilgisiyle, pazarlama, satış, üretim ve AR-GE konularında kararlar veriyorlar ve her takımın aldığı kararlar gerçek hayatta olduğu gibi piyasadaki hareketi etkiliyor.
Sıkça sorulan sorulardan yola çıkarak aklınızdaki soruları cevaplandırmak istiyorum:


1.Yarışmaya katılmak ücretli midir? 
Yarışmaya katılım üniversite ve master (yarı ve tam zamanlı çalışmayan) öğrencileri için ücretsizdir. Ülkemizin saygın kuruluşları öğrenci takımlarına sponsor olmaktadır. Öğrenci olarak katılabilmek için tam ya da yarı zamanlı çalışmamanız gerekmektedir.

2. Global Management Challenge nedir?
Kısaca, yönetim ve strateji yarışması olarak tanımladığımız GMC bu kısa tanımının çok ötesinde, adrenalin yüklü bir yönetim simülasyonudur.   Pazarlama, finans, insan kaynakları, üretim planlama konularında kararlar alarak uluslararası bir firmayı yönettiğiniz GMC’de, tıpkı gerçek hayattaki gibi; depodaki stoklarınızdan, euro-dolar paritesine; personel eğitimlerinden, acente komisyon oranlarına; sevkiyatların sigortalanmasından, aldığınız kredilerin faizlerine; reklam giderlerinden, ar-ge harcamalarına tam 66 konuda karar almanız gerekiyor .

3. GMC’ye kimler katılabilir?

Şirket yöneticileri ve üniversite & master öğrencileri GMC’de yarışabilirler.


4. Takımlar kimlerden oluşur?

Takımlar üniversite öğrencileri, şirket yöneticileri ya da karma (öğrenciler ve şirket yöneticileri birlikte) olarak oluşturulabilir.


6. Takımlar kaç kişiden oluşur?

Şirket takımları ve karma takımlar 3-5 kişiden, öğrenci takımları 3 ya da 4 kişiden oluşur. Bireysel katılıma açık değildir.

7. GMC nasıl çalışır?

Simülasyon internet üzerinden çalışır. Her yarışma turu grupların oluşturulması ile başlar. 3, 4 veya 5 kişiden oluşmuş takımlar, herbir grupta en fazla 8 takım olacak şekilde, gruplara ayrılır. Her grup kendi başına ayrı rekabetçi bir piyasa oluşturur ve takımlar bu piyasada birbirlerine karşı yarışırlar. Bu aşamada,
  • Herbir takıma şirketleriyle ilgili bilgi verilir. (şirketin tarihçesi)
  • Takımlar kurumsal stratejilerini belirler.
  • Bu stratejiyi şirketin farklı bölümlerine (pazarlama, üretim, insan kaynakları ve finans) ilişkin verdikleri kararlarla uygulamaya koymaya hazırlanırlar.
  • Yönetim kararlarını internet üzerinden simulasyonda çalıştırırlar. (karar formu) 
Bu noktada simülasyon takımların kararlarını analiz eder ve karşılaştırır ve her bir takım için finansal ve operasyonel sonuçları gösteren yönetim (ilerleme) raporunu oluşturur.

8. Yarışmacılara hangi dokumanlar verilecek?

Takım lideri (organizasyon şirketi ile takım adına ilişkileri kuracak olan kişi),
  • e-posta yoluyla : Takımının grup numarası ve şirket numarasını,
  • Takımının kullanıcı adı ve şifresini (organizasyon şirketinin web sitesi üzerinden karar formlarını göndermek ve ilerleme raporlarına ulaşmak için kullanılacaktır)
  • Sponsor ismini (bu bilgi sadece öğrencilerden oluşan takımlar için geçerlidir)
  • İnternet üzerinden: GMC El kitabı
  • Şirket tarihçesi (5 tane excel dosyası olarak)
9. Tüm takımlar aynı şirketi mi yönetecekler?

Her bir takımın yönettiği şirket diğerleriyle aynıdır. Diğer bir deyişle, bir gruptaki tüm şirketler benzer durumda yarışmaya başlarlar. Ancak yarışmanın başlamasıyla birlikte, her bir grup diğer gruplardan ayrılır. Alınan her karar takımını ancak kendi grubu/piyasasında etkilenecek ve etkileyecektir. Bu nedenle yarışmacılar kendilerini diğer gruplarla değil, kendi grubundaki diğer şirketlerle karşılaştırmalıdır.

10. Tüm takımlar aynı platformda mı yarışacaklar?

Yarışmaya katılan tüm takımlar (şirket, karma ve öğrenci) aynı platformda yarışırlar.


11. Takımlar kararlarını hangi yolla sunarlar?

Her bir takım internet üzerinden karar formlarını doldurup gönderir. Bu işlem için organizasyon şirketinin kendilerine gönderdiği kullanıcı adı ve şifresini kullanırlar. Aynı şekilde yine her bir takım şirketlerinin ilerleme raporlarına, şirketlerinin geçmiş bilgilerine, yarışma takvimine ve takımlarının farklı karar dönemlerindeki sınıflandırma ve derecelendirme bilgilerine ulaşırlar.

12. GMC Türkiye hangi dilde yapılacaktır?

GMC her ülkede, ülkenin kendi dilinde yapılmaktadır. Türkiye'de Türkçe yapılacaktır. Yarışma öncesi el kitabı (manual) ve yarışma esnasında bütün bilgiler katılımcılara Türkçe olarak verilecektir.

13. Kararları gönderemezsek ne olur?

1 tur içinde 2 karar göndermeyen takım diskalifiye edilir. Ulusal ve uluslararası finallerde 5 kararın tamamı gönderilmelidir.

14. GMC 2012 uluslararası finali nerede ve ne zaman yapılacak?

2012 uluslararası finali Nisan 2013’de Bükreş'te gerçekleştirilecektir.

15. GMC'ye hangi bölümden üniversite öğrencileri katılabilir?

GMC'ye katılım için bölüm kısıtlaması yoktur.

16. Öğrenci takımlarına kimler dahil olabilir? Yeni mezunlar katılabilir mi?

Öğrenci takımlarına önlisans, lisans ve yükseklisans öğrencileri katılabilir. Yeni mezunlar şirket takımları olarak katılabilirler. Öğrenci olarak katılabilmek için tam ya da yarı zamanlı çalışmamanız gerekmektedir.

17. Uluslararası finallere katılan Türkiye 1.si takımın yurtdışı masraflarını (ulaşım ve konaklama) kim karşılayacaktır?

Yurtdışı masrafları Türkiye organizatörü Realta Ltd. Şti. tarafından karşılanacaktır.

Değeri paha biçilemez olan bu tecrübenin, sizlere kazandıracağı yetkinlikleri, özgüveni... anlatacak kelimeleri bulamıyorum. Umarım bu haber sizde de bende yarattığı etkiyi yaratmıştır. Hepinizin şansı bol, farkındalığı açık olsunJ

Son Kayıt Tarihi:
Sponsorlar ve şirket takımları: 9 Aralık 2012
Öğrenci Takımları:  30 Kasım 2012
Ayrıntılı bilgi için : www.gmcturkiye.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder