28 Aralık 2012 Cuma

NEDEN CEVAP GELMİYOR?

İş başvurusunda bulunan birçok kişinin kafasında bu soru var. Firmalardan neden hiç cevap alamadım?

İşte olası nedenleri...

İş başvurunuza cevap gelmemesinin en önemli nedeni bazı firmaların adaylara cevap verme politikasının olmaması veya olsa da İK uzmanı toplu işe alım dönemlerinde yoğunluktan ötürü bunu yapmayı ihmal etmiş olması olabilir. Peki başvurunuz neden uygun bulunmayabilir? İşte bunun nedenleri...

-Pozisyona alım yapılmıştır.

-Pozisyona alım yapılması iptal edilmiştir.

-Pozisyona alım yapılması ertelenmiştir. (Bazen başvuru yaptıktan aylar sonra da sizi arayabilirler.)

-En önemlisi nitelikleriniz o iş için uygun değildir.

-O iş için fazla niteliklisinizdir. İşe alımcılar işe başlasanız bile şirkette kalıcı olmayacağınızı düşünebilir.

-Sizden bir fazla artısı olan birini seçmiş olabilirler.

-Özgeçmişinizin, söz konusu iş için uygun olduğunu düşünseniz bile, gerekli özellikleri orada belirtmemiş veya öne çıkaramamış olabilirsiniz. Bu nedenle, işe alımcıların filtreleme işlemi sırasında özgeçmişiniz elenmiş olabilir.

İlk 3 madde dışındakiler için şunları bir daha gözden geçirmenizde fayda var: 

Başvurduğunuz ilandaki kriterler özgeçmişinizde var mı? Özgeçmişinize bu yönden bakın, hatta güvendiğiniz birilerine gösterin. Özgeçmişinizin iyi olması değil, o işe uygun nitelikleri içermesi önemli. Her iş başvurusuna ayrı bir özgeçmiş hazırlayarak o işe özel niteliklerinizi öne çıkarmak sizi fark etmelerini sağlayabilir.


Kaynak: yenibiris.com

25 Aralık 2012 Salı

SİHİRLİ CÜMLESİ OLAN VAR MI?


Oldum olası yazarak ifade yöntemini sevmişimdir. Kendimi daha iyi anlatabildiğime inanırım yazdığım zaman. Hayatımın ifade edilmez zor taraflarını söylemektense yazmayı tercih etmişimdir. Bu da benim taktiğim:)

Yazmaya olan yoğun ilgim sayesinde blog yazmaya karar verdim. Yeni mezun olarak başladığım bu işte, iyi bildiğim bir şeyleri yazmalıyım dedim ve hedef kitlemi “yeni mezunlar ve mezun olacaklar” diye belirledim. Mezuniyet öncesi ve sonrası evrelerde yaşadıkları ve yaşayacakları ile ilgili bilgilendirmeyi amaç edindim ve tabiri caizse çorbaya tuz eklemek istedim.

Gün geldi, amacımı destekleyenler de oldu, gün geldi söylediklerimi boş laf diye nitelendirenler de. Hepsi benim için ayrı bir tecrübe. Gönül ister ki anlatmak istediklerim doğru anlaşılıp, uygulanabilsin ve bir fayda yaratsın ama bazen öyle olmadığı söylemlerini de gördüm ve şunu anladım.

Olay benim yazdıklarımda değil, olay sizler de.

Okuduklarınızdan kendinize çıkardığınız pay da. Kendinizi doğru tanıyabilmekte, eksikliklerinizi görebilmekte, neden istediğiniz sonuca ulaşamadığınızın ya da nasıl ulaşabildiğinizin cevabını doğru verebilmekte.

Gönlünüz yoksa gerçekleri görmeye, nasıl engel olabilirim kurduğunuz bahanelere, gönlünüz var ise kendinizi yükseklerde görmeye, ben sadece gideceğiniz yolda ne iyi gider onun fikrini sunabilirim sizlere.

Gönlü olup da blogumu içten takip eden arkadaşlarıma teşekkür ederim. Her şeyin gönlümüzce olacağına dair umudumuzu hiç kaybetmeyelim:)

Gönlü olmayıp da yazdıklarımı anlamsız bulan arkadaşlar için de eleştirilerini dikkate aldığımı ancak kendilerini de aynı şekilde eleştirmelerini tavsiye ediyorum. Siz her şeyin sizin dışınızda geliştiğine inanıyorsanız, baştan sağma CV’lerle olur olmaz her yere başvurunuzu iletip, mülakatlarda iki kelimeyi bir araya getirip kendinizi ifade edemiyorsanız ya da kendinizi tanımadığınız halde tanıdığınızı zannediyorsanız, sonrasında buradan da olumlu cevap yok diyerek yelkenleri indirip mücadeleyi bırakıyorsanız, üzgünüm sizin için sihirli bir cümlem yok ve hiç olmayacak...



ZG

24 Aralık 2012 Pazartesi

KARİYER YOLU BANKACILIKTAN GEÇENLERİN DİKKATİNE!


Her yıl binlerce yeni mezunu işe alan bankalar 2013 yılında da istihdam yaratmaya devam edecek.

Bankalar 2013 yılında da yeni şubeler açıp binlerce kişiyi işe almaya hazırlanıyorlar.

Türkiye'nin önde gelen bankaları, 2013 yılında 507 şube açıp, emekli olanlar ve işten ayrılanlar da hesaba katıldığında 12 bin civarında kişiyi işe alacak. Bu kişilerin çok büyük bir oranını yeni mezunlar oluşturuyor. Bankaların yetiştirmek üzere alacakları yeni mezunlarda aradıkları en önemli kriterler genel olarak, üniversite mezunu olmak, askerliğini tamamlamak, 27 yaş sınırını aşmamak, analitik olmak, insan ilişkilerinde iyi olmak.

Bankacılık her daim gençlerin tercih ettiği popüler mesleklerden oldu. Sunduğu kariyer, eğitim, terfi imkanları ve kurumsal yapısı bu mesleği cazip kılıyor. Üniversiteler de yapılan araştırmalar da bunu doğruluyor.

Diğer taraftan bankacılık, avantajlarına rağmen oldukça özveri gerektiren bir sektör.Yoğun rekaber, düzensiz çalışma saatleri, performans baskısı mesleğin zor tarafları. Buna rağmen sektöre rağbet oldukça yoğun.

İşte 2013'te hangi banka kaç şube açacak ve kaç kişiye istihdam sağlayacak sorunuzun yanıtı:

ZİRAAT BANKASI: 150 Şube, 3.265 Kişi

2012 yılı içerisinde 55 yeni şube açarak 467 kişiyi işe aldı. 2013'te 150 şube daha açmayı planlıyor.

Bu kapsamda oluşacak insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla 17 ve 24 Kasım 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen işe alım sınavları ile,

2500 banko asistanı
500 servis görevlisi
200 uzman yardımcısı
30 iç kontrolör yardımcısı
35 müfettiş yardımcısı olmak üzere toplam 3.265 genç personeli yeni yılda istihdam edecek. 

GARANTİ BANKASI: 39 Şube, 3.200 Kişi

Bankanın bugün itibariyle 936 şubesi, 17.244 çalışanı buluyor. 2012'de 23 yeni şube açan banka, genel müdürlük ve şubeler dahil 2.250 kişiyi arasına kattı. 2013 yılında ise hedefleri 39 yeni şube açarak, şube sayısını 975'e çıkarmak ve 3.200 yeni istihdam yaratmak.


FİNANSBANK: 70 Şube, 1500 Kişi

Bankanın 543 şubesi ve 12.016 çalışanı bulunuyor. 2012 'de 3.000 civarında kişiye istihdam sağlandı.2013 yılı içinde 70 yeni şubenin faaliyete geçmesi ve yaklaşık 1.500 kişilik büyüme öngörülüyor.


DENİZBANK: 35 Şube, 1.370 Kişi

2012'de 15 şube açan banka, personel sayısını 581 kişi büyüttü. Geçen yıl yapılan işe alım sayısı ise 1.926 kişi oldu.Banka 2013'te 35 şube açmayı ve 1.370 kişiyi işe almayı planlıyor.


AKBANK: 50 Şube, 1.000 Kişi

967 şubesi bulunan bankada, çalışan sayısı 16 binin üzerinde. 2013 yılında 50 civarında yeni şube açılması ve 1.000 kişilik işe alım gerçekleştirilmesi planlanıyor.

YAPI KREDİ: 30-50 Şube

2012'nin ilk 10 ayında 26 yeni şube daha açarak toplam şube sayısını 923'e çıkaran banka, geçen 10 ay boyunca hem bu şubeler hem de genel müdürlük için 1.600'e yakın istihdam sağladı. 2013 yılında 30 ile 50 şube açmayı ve ihtiyaçlar paralelinde yeni istihdam sağlamayı planlıyor.

VAKIFBANK: 70 Şube, 700 Kişi

2012'de 63 şube açan banka, 1.800 kişiye yeni istihdam sağladı. 2013 yılında 700yeni personel alımı öngörülüyor.

ING BANK: 20 Şube, 250 Kişi

Toplam 320 şubesi, 5.450 çalışanı bulunan banka, 2013 yılında yaklaşık 20 şube açmayı ve 250 kişiyi işe almayı hedefliyor.

A BANK: 10 Şube, 239 Kişi

Bugün itibariyle 63 şube ve 1.220 personeli ile müşterilerine hizmet veriyor. 2013 yılında ise 10 şube açılışı ve 239 personel alımı planlanıyor.

ŞEKERBANK: 10 Şube, 100 Kişi

Toplam 272 şubesi ve 3.550 çalışanı ile hizmet veriyor. 2012'de 550 kişiyi işe aldılar. 2013'te 10 şube açıp, 100 kişiye istahdam sağlamayı planlıyorlar.

ANADOLUBANK: 9 Şube, 80-90 Kişi

Toplam 91 şubesi ve 2.012 çalışanı bulunuyor. 2012 yılında 3 şube açıldı ve 22 kişi işe alındı. 2013 yılında 9 şube açmayı ve yaklaşık 80-90 civarında işe alım yapmayı planlıyorlar.









POZİTİF OL, İŞİ KAP



Yapılan araştırmalar gösteriyor ki pozitif olanlar iş görüşmelerinde daha başarılı. Aslında işin içinde olan biri olarak bana sorarsanız cevabım kesinlikle bu araştırmayı destekler yönde olurdu. Pozitif olmak sadece iş görüşmelerinde değil hayatın her alanında başarılı sonuçlar getirir. Olumlu düşünmek, başarabileceğine inanmak, olumsuzluklardan ders çıkarmak haliyle olumlu olan şeylerin kapısını aralıyor olsa gerek.

Araştırmalar pozitif kişilerin iş görüşmelerinde daha başarılı olduğunu, hatta işlerindeki  ilk yıllarda daha rahat terif aldıklarını ortaya koyuyor. National Bureau of Economic Research tarafından ortaya koyulan bir araştırma optimist kişiliklerin iş görüşmelerinde başarıyı daha kolay yakaladığını belirtiyor. MBA öğrencileri arasında uygulanan araştırmaya göre , iş arama sürecinde pozitif tutum içinde olan adaylar, işe kabul edilmede öne çıkmayı başarıyor. Araştırmanın ikinci aşaması ise MBA öğrencilerinin işe girdikten sonraki ilk iki yılına odaklanıyor ve optimist katılımcıların, optimist olmayanlara oranla daha çok ve daha çabuk  terfi almış oldukları görülüyor. Araştırmanın bir diğer ilginç sonucuna göre de pozitif düşünen MBA öğrencileri ; iş arama dönemlerinde çok fazla hırslı olmuyor, hatta diğer adayların önüne geçecek hamlelerde bulunmuyor ve her pozisyona başvurmuyor, çünkü daha iyisini bulacağına dair kendisine inanıyor. Ayrıca ilk işinde alacağı maaşın da daha yüksek olacağını düşünüyor.  Uzmanlar optimist kişiliklerin sorun çözmede ve harekete geçmekte  çok daha başarılı olduğunu söylüyor.

Pozitif olmanın faydaları bir kez de bu araştırmayla desteklendiğine göre, hala pozitif olmakta neymiş, hiç bir işe yaramıyor diyenlerimiz var ise aramızda belki bir kez daha bu söylemlerini gözden geçirebilirler.

Umarım siz de pozitif olup, işi kapanlardan ya da mezuniyet sonrası böyle olacağına inananlardan olursunuz:)


Kaynak: kariyer.net, www.sloanreview.mit.edu

18 Aralık 2012 Salı

Denizbank Artık Linkedin'de



İşte bir Linkedin güzelliği daha. Hala bir linkedin hesabın yoksa ya da var ama “Ne olduğunu bilmiyorum, açtım öyle orada duruyor” diyenlerdenseniz silkelenin derim. Kariyer fırsatının nerede kapınızı çalacağı belli olmaz.

Deniz’de kariyer fırsatları Linkedin’de  Linkedin’de Deniz Bank’ı takip edin kariyer fırsatlarını yakalayın.

Siz de  kariyer imkanlarını, kısa eğitimleri ve insan kaynakları ile ilgili haberleri takip edebilir ve Denizciler ailesine katılma fırsatını yakayabilirsiniz. Kariyer rotanızı Deniz’de çevirin.

Denizbank Linkedin sayfasına buradan ulaşabilirsiniz: 

CAREER PLUS İLE KARİYERİNE YÖN VER



İşte sana bir kariyer fırsatı daha. Sende kariyerine artı eklemek istiyorsan bu fırsatı kaçırma.

Hayallerini gerçekleştirmek istiyor, geleceğin lider yöneticilerinden olmayı hayal ediyorsan career plus tam sana göre. Diğer kariyer fırsatlarından farkı tek bir şirket çatısı altında olmaması.

Peki Career Plus Nedir?

Türkiye’nin en kaliteli üniversitelerinden kariyer hedeflerini belirlemiş yönetici aday öğrencileriyle Bankacılık, Denetim ve FMCG sektörlerinde yer alan lider şirketlerin katılımıyla gerçekleşecek  benzersiz bir kariyer etkinliğidir.

Her sektör için özel olarak gerçekleşecek bu etkinlikte katılımcılar. Bankacılık, Denetim ve FMCG sektörleriyle ilgili olarak 2 gün boyunca eğitim programlarına katılarak, sektör liderlerinden sektör hakkında bilgi edinip, eğlence ve oyun faaliyetleri ile iş ve staj imkanı fırsatlarını yakalama şansına sahip olacaktır.

Katılımcı Firmalar:

Bankacılık: Finansbank, Türkiye İş Bankası, ING Bank, Türkiye Finans

Denetim:  Ernst&Young , KPMG, PwC, Deloitte

FMCG: P&G, Yıldız Holding, PMI, PepsiCo Türkiye, JTI, Efes Türkiye, Coca Cola

Kimler Nasıl Başvurabilir?

Şirketlerin hedef üniversiteleri olan 14 hedef üniversitenin sektöre uygun bölümlerinde okuyanlar (hedef üniversitelerin listesi başvuru formunda belirtilmiş. Hedef bölüm ise Mühendislik ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi)

·         3. ve  4. sınıf öğrencileri ya da yeni mezun adaylar,

·         Intermediate, upper intermediate veya advanced seviyede İngilizce bilgisine sahip olanlar,

·         Mezun olduktan sonra hangi alanda kariyer hedeflediğini bilen,

·         CV’sinde fark yaratacak aktivitelerde yer almış öğrenciler,

www.careerplus.org adresinden veya Career Plus’ın facebook sayfasından www.facebook.com/careerplus.org başvurularını yapabilirler.

Başvuru için son gün:  31 Ocak 2013