8 Mayıs 2012 Salı

SOSYAL CV'niz HAZIR MI?

Sosyal Medya araçları, uzun zamandır iş dünyasını etkiliyor ve artık sosyal medya araçları şirketlerin İnsan Kaynakları departmanları için de önemli olmaya başladı. Bir kısmını zaten kullandığınız bu sosyal medya araçları aslında kariyeriniz için çok büyük öneme sahipler.

Bu yüzden sizin de sosyal varlığınızı göstermeniz gerekiyor. Sosyal Medya araçlarını etkin ve doğru şekilde kullanmanız, kariyeriniz için büyük önem taşıyor.

1-Bloglar: Kariyeriniz için bloglar çok önemli. Uzmanlık alanınızla ilgili bir blog yazmanız size çok şey katacaktır. Blogunuzu  wordpress.com veya blogger.com üzerinde ücretsiz oluşturabilirsiniz. 

2-Google Reader: Bu araçla RSS bağlantılarını tek bir ekranda takip edebilirsiniz. RSS ( Rich Site Summary/Zengin Site Özeti) anlamına gelir ve blogları ve RSS kaynaklarını izlemenize olanak verir. Google Reader'a takip ettiğiniz blogları ekleyebilirsiniz. Google Reader kullanmak için bir Google hesabınızın olması gerekmektedir. 

3-Linkedin: İş dünyasının en büyük sosyal ağı. Şu anda  bir milyon Türk kullanıcıya ulaşmış durumda. Linkedin'de kendinize bir hesap açıp, alanınızla ilgili kişileri eklemeniz, hatta çalıştığınız, çalışmak istediğiniz şirketten kişileri bulmanız mümkün. Bunun haricinde yine alanınızla ilgili Linkedin gruplarına üye olup, buradaki tartışmalara katılmanız ve takip etmeniz size artı fayda sağlayacaktır.

4-Twitter: İş dünyasıyla ilgili çokça kişiyi takip edebileceğiniz, alanınızla ilgili kişiler için özel listeler oluşturabileceğiniz bir sosyal medya iletişim aracıdır. 140 karakterle görüşlerinizi paylaşabileceğiniz twitter de, alanınızla ilgili kişileri takip ederek sektörünüzdeki çok sayıda bilgi ve habere buradan ulaşabilirsiniz.

5- Meeteor: Facebook, Twitter ve Linkedin'den veri çeken ve kurguladığı algoritma ile bu verileri kullanarak, sizi henüz tanımadığınız ve kariyerinizde etkisi olabilecek profesyonellerle bir araya getirip onları size tanıtan bir araç. Henüz yeni kurulmuş ve çok tanınmayan Meeteor, renkli ara yüzü ve sürpriz tavsiyeleri ile  farklı bir sosyal medya aracı.

6- Klout: Sosyal Medyada ve online dünyada ne kadar etkili olduğunuzu ölçen ve bu etkinize göre size bir skor veren bir araç. Time dergisi 2011 yılında klout. com'u en iyi 50 internet sitesi arasında seçti. Silikon vadisindeki bazı şirketlerin işe alım yaparken klout skoruna baktıkları bile söyleniyor. Klout skoru sadece sosyal ağlardaki etkinliği ölçülüyor. Sosyal medyadaki etkinliğiniz arttıkça Klout skorunuz da artıyor.

7-Pinterest: henüz yeni kurulsa da bir anda çok sayıda kullanıcıya ulaşan (kullanıcıların %80 i kadın:) Pinterest iğnelemek mantığı üzerine kurulmuş ve daha çok görsel imleme üzerine kurulmuş bir sosyal medya aracı. Oldukça eğlenceli bir içeriği var. Kullanımı çok basit ve zevkli. Herhangi bir sitede beğendiğiniz görseli Pinterest'e ekleyebiliyorsunuz. Kariyeriniz açısından önemi ise çok sayıda infografiği bir araya toplaması ve alanınızla ilgili kişilere çok rahat ulaşıp onların da biriktirdiklerini görebilmeniz. Bir tür mantar pano olarak düşünebileceğiniz Pinterest sizi görsel olarak ve çok kısa sürede anlatan bir CV' ye  bile dönüştürülebilir.

8- Facebook: Facebook sadece arkadaş çevresini genişletmek için değil ayrıca iş dünyasıyla da ilgili bir sosyal medya iletişim aracı haline geldi. İşinizle ilgili çeşitli gruplara üye olabilir, alanınızla ilgili kişileri takip edebilirsiniz. Ayrıca kendinizle ilgili paylaşımlarınızla , kariyerinizle ilgili önemli izler bırakabilirsiniz.

Sosyal Medya araçlarını kariyeriniz için kullanmak istiyorsanız, paylaşımlarınıza dikkat etmelisiniz. Bu sosyal araçlar aynı zamanda birer Sosyal CV'dir ve sizin hakkınızda çok fazla bilgi içerir. Bu yüzden CV'nizde görünmesini istemediğiniz şeyleri bu araçlarda yayınlamamanız gerektiğini unutmayın. 


kaynak: www.sosyalmedyauzmani.co, insankaynaklarim.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder